Смуга на зліт: у Хмельницькому всерйоз взялися за аеропорт. Підсумки тижня .

1249

Смуга на зліт: у Хмельницькому всерйоз взялися за аеропорт. Відповідно до обласної програми, прийнятої в грудні 2017-го, на відновлення та розвиток КП «Аеропорт «Хмельницький» цьогоріч виділили понад 3 мільйони з бюджету. На підприємстві уже взялися за їх освоєння. Розпочали із розчистки території. Адже, на сьогодні понад 70 % земель аеропорту – це непролазні хащі. Попереду – ще ремонт приміщень. Їх, за попередньою домовленістю із Мінінфраструктури, мають повернути у комунальну власність. Нагадаємо, у 2001 році, під час розформування, частина будівель відійшла Державному підприємству «Украерорух». Разом із ними ДП отримало і все електрообладнання. Його також мають повернути.

Хмари над хмельницьким аеропортом почали розсіюватись іще минулого року. Тоді обласна рада прийняла програму фінансової підтримки комунального підприємства. Завдяки коштам, виділеним з бюджету, «Аеропорт «Хмельницький» розрахувався з боргами і вийшов на «нуль».

Іще одна програма, котру обласні обранці, прийняли наприкінці минулого року дала змогу побачити горизонт. Відповідно до неї на відновлення та розвиток в березні 2018-го підприємство отримало понад 3 мільйона. За них тут планують зробити чимало. Почали із найголовнішого – розчищення території.

На черзі – ремонт будівель, належних комунальному підприємству. Сьогодні усі вони виглядають, м’яко кажучи, неприглядно.

Аби привести злітно-посадкову смугу до ладу підприємство вже оголосило тендер. Результати очікують буквально за кілька днів.

Керівник підприємства каже, справу можна було б вирішити швидше. Адже в місті є спеціалізована військова частина, котра ремонтує смуги на військових аеропортах. На жаль, її послугами скористатись не можуть, бо не дозволяє законодавство.

Керівник аеропорту додає, незважаючи на це, сподівається, військові таки допомагатимуть у відновленні смуги – технікою та спеціалістами. Покладає надію і на депутатів – обласних та міських, владу Хмельницького і Хмельниччини. Адже, переконує, вкладатись у відновлення летовища не те, щоб потрібно – необхідно. Тільки так можна зібрати пазл. На сьогодні майном аеропорту володіють аж 4 господарники. ТОВ «Поділля-авіа», Державне підприємство «Украерорух», саме КП «Аеропорт «Хмельницький» та держава – в особі Мінінфраструктури. Перше підприємство – приватне, у нього – найменше майна, а саме – ангари. Найбільше має наше комунальне підприємство. У нього – комунікації та приміщення, правда не всі.

В 2001 році, коли летовище розформували, державному підприємству дісталося не лише половина адмінприміщення. Воно й до сьогодні – власник всього енергетичного обладнання. Без нього аеропорт – це просто територія. Яка, до речі, також не вся – у власності летовища. Донедавна 9 земельних ділянок належало приватним особам. Завдяки проведеній роботі – правоохоронців та обласної влади – їх повернули, щоправда не повністю.

Якщо все станеться як гадається, аеропорт зрештою отримає свою землю. 134, 8 гектарів чорнозему обіцяють одразу узаконити, виготовивши державний акт. Проект землеустрою вже розробили. На черзі – взяття на баланс майна, належного Украероруху. Погодження на передачу приміщення, а головне – електрообладнання також мають.

Валерій Сорока  каже, сьогодні в тому, аби летовище запрацювало зацікавлене те ж Міністерство. На рівні державному навіть створили спеціальну програму, спрямовану на відновлення роботи регіональних аеропортів. На неї в бюджеті передбачили 10 мільярдів гривень. Хмельницький туди, на жаль, не потрапив.

Якщо станеться як гадається, «Аеропорт «Хмельницький» отримає серйозну фінансову підтримку з державного бюджету. Валерій Сорока каже, сподівається, обласний та міський також підсоблять із грішми. Влада Хмельницького, до прикладу, не проти виділяти кошти і вже має ряд пропозицій щодо того яким хоче бачити летовище.

Скільки потрібно в загальному, аби «Аеропорт «Хмельницький» запрацював сьогодні сказати ніхто не готовий. Попередньо називають суму від 200 мільйонів до півтора мільярди. Керівник підприємства каже, усе залежить від класу летовища.

" " " "