Цифрова техніка, сучасні ремонти та швидкісний інтернет : цим всім можуть похизуватися сьогодні школи. Підсумки тижня .

782

Цифрова техніка, сучасні ремонти та швидкісний інтернет. Цим всім сьогодні можуть похизуватися не лише міські школи. Сільські від них тепер, повірте, не відстають. Цього тижня наша знімальна група інспектувала навчальні заклади Кам’янця-Подільського та Дунаєвецької селищної ОТГ. Те, що побачили – приємно вразило. Тут вже готові до нового навчального року за новими стандартами. Класи нашпиговані технікою, якої, власне, і вимагає навчання за програмою нової української школи. Вчителі кажуть, такий підхід до освіти підростаючого покоління насправді – необхідний. Адже, не даремно сучасних діток називають «дітьми одного пальця».

Пані Наталія, незважаючи на багаторічний стаж роботи вчителем, цьогоріч до навчання приступає як вперше. В її класі – 28 учнів, котрі сядуть за парти не просто 8-ої, а нової української школи. Жінка каже, програма, яку проходитимуть цьогорічні першачки суттєво різниться від попередньої. Адже замість десятка предметів ці дітки студіюватимуть один – «Я пізнаю світ».

Методика викладання також змінилася. Відтепер дітей навчатимуть, граючись за допомогою 6 цеглинок лего.

Набір цеглинок наразі отримав кожен із 28-ми першачків пані Наталі. Її клас – не єдиний у школі, котрий навчатиме дітей за програмою нової української школи. У 8-ій ЗОШ такий – ще один. Наразі обидві аудиторії обладнали усім необхідним. Парти та приладдя придбавали у складчину.

До 1 вересня, обіцяють в управлінні освіти, прийняти першачків будуть готові усі 42 класи 16 шкіл міста. Роботи із їх укомплектування наразі іще тривають.

Не відстають у підготовці до нового навчального року і в Дунаєвецькій селищній ОТГ. Причому нові умови тут створюють не лише для першачків. І не лише у класах.

Пані Марія – завхарчоблоком найбільшої школи у Дунаєвецькій селищній громаді. Жінка не натішиться новинками, бо чекати на них довелося довго. Запевняє, тепер учням смакуватиме     ще краще.

До нового навчального року тут не тільки оновили харчоблок, а й зробили ремонт у коридорах та спортзалі, провели швидкісний Інтернет, придбали проектори  і  чотири мультимедійні дошки.

Йти у ногу із часом стимулюють самі діти, – каже директор закладу. А ще громада преміює найкращих учнів.

Усього в закладі навчається 340 учнів з восьми навколишніх сіл. Утім, школа розрахована на 500 дітей.  Некомплект тут пов’язують із трудовою міграцією. Цікаво, що саме якісну освіту тут вважають одним із стимулів до повернення, або принаймні припинення відтоку молоді з села. На жаль, такими умовами навчання дітей можуть похизуватися далеко не в кожному населеному пункті. Керівництво обласного Департаменту освіти визнає, школи деяких громад через брак фінансування поки-що не взмозі забезпечити учням освіту за новими стандартами. Принаймні 1 вересня діти можуть сісти за старі парти і без книжок. Утім, кажуть, ситуація обов’язково виправиться і вже у жовтні кожен учень отримає рівні можливості.

 

 

 

" " " "