З нового року хмельничан чекає абсолютно оновлені транспортні засоби, маршрути та графіки руху. Підсумки тижня .

1185

Жодного переобладнаного автомобіля: з нового року хмельничан чекає абсолютно оновлені – і транспортні засоби, і маршрути, і графіки руху. Старими залишаться лише перевізники. Це – результат довгоочікуваної транспортної реформи і проведеного конкурсу із роздачі маршрутів, котрий відбувся цього тижня. Відповідно до його результатів на лінію не вийде жоден переобладнаний із грузового на пасажирський бус, що заборонено. Хмельницький стане законослухняним містом, а хмельничани отримають належну послугу. Принаймні на це відверто сподівається влада міста, котра перевізників попереджає – зміни тільки починаються.

Всі свої: хмельницькі перевізники «обставили» іногородніх конкурентів. Під час конкурсу на маршрути, вони виграли майже всі позиції. Із 22-ох об’єктів, до яких входило від одного до трьох маршрутів, наші забрали 15-ть.

По семи договори міська рада планує укласти на повний термін – 5 років. В основному їх віддали тим перевізникам, котрі мали велико- та середньогабаритний транспорт і умовам конкурсу відповідали на всі сто. Ті, хто до рівня такого відверто не дотягував – залишились пасти задніх. 7 об’єктів конкурсу поки залишили безгосподарними.

В міській раді заспокоюють, те, що маршрути 1 і 3, 18 і 19, 25 і 25 а, 54, 20 і 47, 56 і 57, 26 і 37 не знайшли своїх власників не означає, що страждатимуть пасажири. Транспорт як їздив – так і їздитиме.

Проведений є не першим і не останнім. В міській раді кажуть, конкурс – не лише право перевізника. Але й обов’язок. Прописані в умовах речі мають неухильно виконуватись, інакше, влада залишає за собою право попрощатися з тим, хто порушує домовленості. Серед заборон – неохайність маршрутки, хамовитість водія і навіть шансон. Щойно натрапите на такий набір – звертайтеся до міської влади. Там обіцяють оперативно зреагувати.

Реагувати міська влада зобов’язується і на перебір із пасажирами, і на відхилення від графіків, котрі вже зовсім незабаром буде серйозно змінено. 27 грудня в силу вступає транспортна реформа, в рамках якої і був проведений конкурс. Відповідно до неї буде збільшено інтервал між маршрутами. Бо на них замість переобладнаних спрінтерів зайде чимало великогабаритних транспортних засобів.

Яких побільшає. Серед нових – 56-ий (перша автостанція – Гречани), 57-ий (Гречани – Дубово), 31-ий (Озерна – СБУ) та 8 (Озерна – Раково). Змін зазнають і звичні хмельничанам маршрути, деякі з Шевченка перемістяться на Прибузьку.

Як їздитимуть інші перекроєні маршрути  в міській раді обіцяють розказати усім і кожному. В брошурах. Їх питайте у водіїв маршруток вже незабаром. Заразом починайте вимагати проїзні квитки. З Нового року починають діяти нові ,офіційно затвердженні сесією міської ради правила для перевізників. Відповідно до них водій маршрутки зобов’язаний видати квиток, а пасажир зобов’язаний його на вимогу пред’явити. Нагадаємо штраф за безквитковий проїзд дорівнює 20-кратній вартості квитка, себто 80 грн. Отож ,аби не заплатити за маршрутку як за таксі – вимагайте квиток, навіть якщо його не пропонують.

 

" " " "