“Патріот Донбасу” – У МОЗ назвали кількість медиків, які після початку повномасштабного вторгнення залишили Україну

245

Після початку повномасштабного вторгнення за межі України виїхало не більше 1% медичних працівників.

Про це повідомила перша заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

– Насправді за межі країни виїхало не більше 1% медичних працівників. У нас є медична інформаційна система, в яку всі медзаклади вносять ці дані, і ця інформація для нас є дуже важливою, – зазначила Микичак.

Водночас є чимало медиків, які є внутрішньо переміщеними особами. Для них створили кілька механізмів для роботи, наголошують у МОЗ.

– Найбільше трудоустроено внутрішньо переміщених медиків у Дніпропетровській, Полтавській, Львівській та Вінницькій областях. Ми створили механізми, яким чином медики можуть бути трудоулаштовані та відповідно отримувати за це зарплату, – зазначила заступниця міністра.

Це як мінімум три механізми: вони можуть працювати на постійному місці праці, можуть бути як зовнішні сумісники, табелюватися там, де вони зараз працюють, отримувати зарплату за місцем основної праці.

Водночас, українські медики, які виїхали до Польщі, мають можливість там допомагати українським громадянам.

– Маємо добрий досвід із урядом Польщі, коли наші медичні працівники, які зараз там вимушено перебувають, і так, це 99% жінки, вони працевлаштовуються, надають медичну допомогу нашим українським громадянам, оскільки наших громадян там досить багато, – каже Микичак.

Також відкрито портал медичних вакансій на сайті Міністерства охорони здоров’я. Адже навіть у Київській області є чимало вакансій.

– Люди, які шукають роботу, не знають про ці вакансії. Він наповнюється досить медленно поки, ми працюємо над тим, щоб активніше наші територіальні департаменти здравоохранения та заклади здравоохранения вносили свої вакансії, – каже Ірина Микичак.

За словами заступниці міністра, говорити про те, що маємо велику кадрову проблему з медичними працівниками, сьогодні не доводиться, маємо диспропорцію, яка викликана і суб’єктивними, і об’єктивними причинами.

[ad_2]

Source link

" " " "