110 років з дня народження Романа Шухевича

1808

На Хмельниччині відзначили 110-ту річницю з дня народження видатного Головнокомандувача Української Повстанської армії Романа Шухевича. 30-го червня близько півтисячі  чоловіків та жінок під прапорами Всеукраїнського об’єднання «Свобода» з’їхалися у село Гуків, Чемеровецького району, аби відати шану Роману Шухевичу.

Кордон Хмельницької та Тернопільської областей. Саме тут в річці Збруч кілька десятків років тому були знайденні останки тіла видатного українського повстанця та Головнокомандувача Української Повстанської армії Романа Шухевича. З того часу до цього базальтового хреста з року в рік навідуються сотні патріотів України.  Напередодні на це місце з’їхалися місцеві мешканці та чимала кількість свободівців, аби відзначити 110 річницю з дня народження генерал-хорунжого.

Сам Роман Шухевич всім своїм єством наводив жах на НКВД.  Після загибелі його навіть боялися перевозити. Тому спочатку тіло було спалено, а останки викинені у річку Збруч поблизу цього місця. В 2005 році тут з’явився хрест.

У «Свободі» переконують, за молодим поколінням будується нова Україна. Фундамент її і стоїть на таких видатних особистостях, як Роман Шухевич та Степан Бандера.

Олег Тягнибок – лідер всеукраїнського об’єднання «Свобода» – переконує, потрібно більше уваги приділяти вивченню української історій, тим самим більше  прославляти саме національних героїв, а не тих, яких нам нав’язували десятиліттями.

Хоча маленька перемога, але вже явна. 30 червня столичний проспект, який до цього часу носив прізвище  генерала радянської армії Ватутіна, було перейменовано в честь Романа Шухевича.

 

" " " "