12-річка, практика замість теорії і інтеграція дисциплін в старшій школі. Підсумки тижня .

1591

12-річка, практика замість теорії і навчання на розсуд вчителя – такою має стати освіта в найближчому майбутньому. Відповідно до нового закону про освіту, прийняття якого очікують восени, українська школа зазнає кардинальних змін. Деякі із них на Хмельниччині вже починають втілювати. З чим іде край у новий рік і чи готова освіта області до 9-місячного навчального марафону цього тижня дізнавалась Оксана Чушкіна.

12-річка, практика замість теорії і інтеграція дисциплін в старшій школі. Такою має стати освіта в найближчому майбутньому. Новий профільний закон, прийняття якого самі освітяни очікують з нетерпінням, перекроїть звичну українцям систему навчання на європейський лад. Деякі із пропонованих змін на Хмельниччині починають втілювати з 1 вересня. Йдеться про 12-річку. Її апробовуватимуть у 100 школах України, в тому числі – і 4 хмельницьких.

Без апробації, утім, наступного року зміни чекають й на цьогорічних дев’ятикласників. Старшу школу також мають переформатувати. Перше, що зроблять – змінять підхід – від теоретичного до практичного. До цього почали готуватися заздалегідь. Минулоріч, за бюджетні кошти, в окремих школах обладнали 20 робочих кабінетів, ще 90-то планують облаштувати цьогоріч.

Відповідно до нього в старшій школі має зменшитись кількість навчальних предметів. Це відбуватиметься за рахунок об’єднання деяких дисциплін. Хімію, фізику, біологію і частково географію, до прикладу, зроблять природознавством. Схрестять іще кілька предметів.

Власне, вчитись дітям всьому як зазвичай, чи впроваджувати інтегрований курс буде обирати не Міністерство, департамент чи відділ освіти, а школа. Вплив на яку згори значно зменшується. Вчителям надається чимало прав. Відповідно до нововведень саме педагог, а не програма коригуватиме першочерговість тем, кількість годин на їх вивчення, тобто практично весь учбовий процес. Це – у майбутньому, якщо за закон проголосують. До речі, вчителі неабияк чекають на такий подарунок від народних обранців. Адже в ньому, окрім збільшення прав – і підвищення заробітної плати освітянам. Причому суттєве.

На сьогоднішній день педагоги отримують значно менше. Середня заробітна плата вчителів обласного центру, до прикладу, варіюється від чотирьох з половиною до 5 тисяч гривень. Що ж стосується змін не майбутніх фінансових, а навчальних і цьогорічних, то вони також є. Учнів з 5 по 9 класи розвантажили, забравши в програмі ряд тем з деяких дисциплін. На якості освіти, кажуть у департаменті, це аж ніяк не позначиться. Додають, навпаки, сьогодні роблять усе можливе, щоби її покращити. Причому це стосується як самого процесу навчання, так і матеріально-технічної бази подільських шкіл. Її, кажуть у департаменті, постійно покращують. Ремонтують приміщення, проводять енергомодернізацію. Цьогоріч робитимуть акцент на оновленні харчоблоків. Деякі міста уже взялися до справи. У лідерах – Старокостянтинівський район, міста Старокостянтинів і, звісно, Хмельницький. Міський голова обласного центру, не приховує – робить ставку на освіту.

Власне, за все, що в ній – в обласному центрі несуть відповідальність. Коштів на школи та дитсадочки не жалкують. Цьогоріч, до прикладу, знову закупили парти, спортивний інвентар. Всередині, не приховує мер, навчальні заклади міста виглядають приглядно, а, от, знадвору – не дуже. Тому, наступний крок – ремонт територій.

Міський голова каже, все, що залежить від міста – буде. Додає, сподівається, що й зверху не схиблять. Бо наразі проблема, незалежна від місцевого самоврядування присутня. В хмельницьких школах бракує підручників.

В обласному Департаменті кажуть, подібна проблема – ледь не в усіх школах краю. Переконують, книги є – їх просто не встигають видавати. Обіцяють до початку навчального року забезпечити всіх. І просять батьків не панікувати – ані через те, що чадо ще не отримало того чи іншого підручника, ані через зміни, які неодмінно будуть.

 

 

" " " "