12 травня – Міжнародний день медичної сестри.

1668

12 травня – міжнародний день медичних сестер. У цей день народилась одна із знаменитих англійок, Флоренс Найтінгейл. Вона під час Кримської війни організувала першу в світі службу сестер милосердя. Медсестри – це обов’язкові помічники лікарів, і в даний час вони складають найчисленнішу категорію працівників охорони здоров’я. Сьогодні на плечі медсестер лягає близько 80% необхідних для лікування пацієнтів зусиль. Щоденна боротьба за життя десятків людей, напружений графік роблять цю роботу нелегкою, вона вимагає сили характеру і величезної любові до людей. Нагородою за це служить безмежна вдячність і щасливі посмішки пацієнтів.

Є на світі такі професії і професіонали своєї справи, які гідні мати і відзначати свої власні свята. Нерідко вони незаслужено обділені з матеріальної точки зору. Таких ремесел у нашій країні чимало, але лише деякі з них заслуговують справжнього щирого захоплення і пошани. Однією з таких недооцінених професій є медичне справа. Медсестри виконують величезний, часом, непосильний обсяг роботи.  Найчастіше, саме від них залежить успішність проведених лікарями маніпуляцій і, як наслідок, зцілення.

У хмельницькій міській лікарні наразі працює 365 медичних сестер. На кожну припадає близько 30 хворих. За день медсестра повинна кожному приділити увагу, провести необхідні процедури. Медики кажуть – це дуже велике навантаження, але так визначено штатним розкладом.

 Більшість маніпуляцій, необхідних хворому, проводять саме медичні сестри. Та допомагають вони подолати хворим біль не тільки в тілі. Медсестра повинна бути і психологом, і другом, і навіть мамою. Зрозуміти настрій пацієнта, підбадьорити його, налаштувати на позитивний результат – все це теж входить в обов’язки медичної сестри.

 Світлана Присяжнюк працює медичною сестрою тільки 2 місяці. Зізнається – спочатку було важко і страшно. Та з часом до усього звикла і тепер не уявляє себе без улюбленої роботи.  Каже, головне в її роботі залишатись людиною.

Медик – одна з найгуманніших професій на землі, але серед медиків найлюдяніша, найпочесніша та подеколи найважча професія – медична сестра. У всі часи вони є зосередженням милосердя, їх так і називають – сестри милосердя. І, мабуть, не випадково, що важка місія медичної сестри здебільшого лягає на тендітні жіночі плечі. Бо саме жіноче чутливе серце, добрі руки та велике терпіння так необхідні у цій професії.

" " " "