20 народних ікон експонували у сервісному центрі «Хмельницькобленерго».

806

Понад 50 народних ікон подружжя Чернових збирало зі всієї Хмельниччини. 20 із них експонували у приміщенні сервісного центру «Хмельницькобленерго». Виставка об’їздила вже 15 міст України.

У Хмельницькому презентували виставку «Народна ікона Поділля». До експозиції увійшло 20 робіт. Вони унікальні своєю технікою та ідеєю автора.

Кожна із робіт колись прикрашала стіни будинку. Історії про їх власників втрачені, адже картини знаходилися викинутими, або відданими до церков. Останні, в свою чергу, не охоче їх приймали, бо вважали їх  мистецькими, а не релігійними.

І так з часом зібралося пів сотні полотен. Частина із них намальована на дереві. Нині вони знайшли свій прихисток у «Подільському товаристві імені Григорія Сковороди».

Такі ікони коштували дешево. Кожна родина без проблем могла придбати полотно. Ними прикрашали оселю, і любили, коли на зображенні було одразу кілька святих. Так було вигідніше. За невеликі гроші, люди молилися одразу кільком святим. Іконописці частенько використовували обличчя знайомих їм людей і відтворювали на полотнах. Через це їх вважають народними.

Переглянути експозицію у Хмельницькому можна протягом двох місяців.

 

" " " "