73,6 мільйонів гривень аліментів за 6 місяців стягнули держвиконавці Хмельниччини

1212

«Чужих дітей не буває» – саме так називають пакет законів, що посилив відповідальність боржників з аліментів. Він вступив у дію на початку лютого і за менш як півроку виконавчій службі України вдалося стягнути з боржників аліментів більш, як мільярд гривень. Зокрема держвиконавці Хмельниччини повернули гроші від батьків понад двадцятьом двом тисячам подільських дітей. На загальну суму у майже сімдесят чотири мільйони гривень. Заборгованість окремих «персонажів» вражає по сто, а то й двісті тисяч гривень.

Андрій Шершелюк у виконавчій службі Хмельницького вже три роки. Нині у роботі має понад сотню справ боржників аліментів.

І не тільки, та кожне провадження – індивідуальне. Всередньому ж такі горе-батьки заборгували своїм дітям від п’ятдесяти до ста тисяч гривень аліментів.

Дуже посприяв роботі державних виконавців закон «Чужих дітей не буває» і ряд автоматичних обмежень, які від лютого можуть застосовувати проти боржників аліментів.

Це обмеження називають найдієвішим. Поряд із ним діють ще кілька: обмеження права користування транспортним засобом, права полювання та використання різних видів зброї. Усі вони одночасно скеровуються  на людину, що боргує аліменти більш як півроку. Та це – лише початок. Міністерство юстиції приготувало неприємний «сюрприз» злісним неплатникам аліментів.

Це не штрафні санкції держави. Гроші із відсотками виконавці повертатимуть безпосередньо дитині. А от батькам-боржникам не поздоровиться – у них можуть відібрати крісло керівника.

Вже нині існує адміністративні відповідальність у вигляді суспільно-корисних робіт для боржників. Їм нараховуватимуть плату, яку перерахують дітям.  Більш як десяток подолян вже незабаром прибиратимуть вулиці.

Надалі ж Мін’юст хоче ввести кримінальну відповідальність за ухилення від суспільно-корисних відпрацювань строком до двох років ув’язнення.

" " " "