Або «Лідер», або люди: жителі Тернопільської вкотре бунтують проти будівництва. Підсумки тижня .

1534

Або «Лідер», або люди: жителі Тернопільської вкотре бунтують проти будівництва. Поруч їх дому має зрости багатоповерхівка. Минуло навіть не півроку відколи місцеві через суд скасували усю містобудівну документацію компанії-забудовнику. І раптом дізналися : ПМП «Лідер» отримав чергові містобудівні. Люди кажуть, шоковані таким розвитком подій і вимагають у міської влади відновлення справедливості. Адже, певні, лишень почнеться будівництво – їх будинок завалиться. Кажуть, він вже почав сипатися і перебуває ледь не в аварійному стані. Додають, про це говорили скрізь і усім, та, чомусь, усе залишилося на рівні теревенів. Чому влада не йде до людей та де взяти кошти на ремонт?

Навіть півроку не минуло з тих пір, відколи люди через суд скасували усю наявну містобудівну документацію компанії-забудовнику. Кажуть, Феміда стала на їхню сторону, бо там було порушення на порушенні.

Незважаючи на це, в березні дізналися: ПМП «Лідер» отримало чергові містобудівні. Додають, цього разу компанія-забудовник почала ретельно готувати підгрунтя для старту будівництва. Нещодавно на адресу мешканців будинку надійшов ось такий лист щастя.

Відповідно до цього так би мовити документу компанія-забудовник покладе на рахунок міської ради мільйон і почне будуватися. Раптом щось піде не так – гроші використають на потреби мешканців.

Місцеві кажуть, не дозволять будуватися ні «Лідеру», ні будь-кому іншому, бо самі залишаться без житла. Переконують їх будинок стоїть на плавунах і вже почав сипатись.

Це – оселя Юлії Броніславівни. Жінка – багатодітна мати, у неї четверо дітей. Каже, раптом що із будинком, подітись її родині буде нікуди, бо держава не надто дбає про матерів-героїнь. Квартира – єдине житло, на яке вона спромоглась заробити. Цей будинок – все її життя. Пригадує, бачила як його будували. І добре знає що можуть наробити так звані плавуни.

Так само під землю може піти і будинок, каже Юлія Броніславівна. Додає, і без будівництва під боком, він вже почав «повзти». Її позицію розділяє й сусідка – Раїса Петрівна.

Люди кажуть, найпоказовішим доводом того, що будинок «їде», є їхній підвал.

Люди кажуть, не розуміють як і чому ПМП «Лідер» знову із містобудівними. Заступник міського голови пояснює, проігнорувати звернення компанії-забудовника не могли – закон не дозволяє. Якщо раніше мали до нього питання стосовно оренди землі – їх знято – ПМП «Лідер» виграв Вищий господарський суд. Тому підстав не дати основоположний документ не було. Разом із тим наголошує, він – не підстава для паніки та старту будівництва.

А щоб будинок не розвалився, місцевим радять звертатися до управління ЖКГ. З липня минулого року в місті успішно функціонує спеціальна програма, спрямована на капітальний ремонт старого житлового фонду.

Співфінансування – головна умова участі у даній програмі. Головний комунальник Хмельницького каже, люди мають усвідомити – вони також несуть пряму відповідальність за стан свого дому.

Василь Новачок додає, від своєї відповідальності перед хмельничанами влада аж ніяк не відмовляється. Саме тому і прийняла дану програму. Цьогоріч на неї виділили аж 2 мільйони з бюджету. Якщо їх не вистачить, каже посадовець, в вересні кошти додадуть. Адже охочих відремонтувати свій будинок в обласному центрі більшає. А частка коштів, котру дає для цього місто, чимала – вона варіюється від 40 і до 80-ти відсотків.

Сума, котру мають докласти люди залежить від двох факторів, каже посадовець. Перший і головний – скільки співвласників готові заплатити за те, аби жити краще.

Вартість людського дофінансування напряму залежить і від того що саме слід відремонтувати в будинку. Кожен дім, котрий вже взяв участь в програмі, збирав «скидався» абсолютно по-різному.

Безкоштовно за програмою будинки також ремонтують, каже Василь Новачок. Правда лише у екстрених випадках .

Цьогоріч без фінансового вливання мешканців планують полагодити 1 будинок. По Івана Франка, 33 проводитимуть укріплення. Будинку по Тернопільській, 34 /1 у списку немає. Чому? Бо люди, переконує посадовець з відповідною заявою не зверталися. Якщо напишуть клопотання – його обіцяють розглянути. І якомога швидше.

 

" " " "