Сергій Лабазюк: Ми ухвалили закон, який дає можливість малим фермерам на рівних конкурувати з агрохолдингами!

1471

Ухвалення закону про сільськогосподарську кооперацію (№0856) є важливим державницьким рішенням, яке дало шанс малим та середнім виробникам сільськогосподарської продукції конкурувати на рівних правах з агрохолдингами.

Про це заявив автор законопроєкту, народний депутат Сергій Лабазюк, повідомила пресслужба нардепа.

«Нарешті справді позитивне, державницьке рішення – ми ухвалили закон про сільськогосподарську кооперацію (№0856), автором якого я є ще з минулого скликання», – написав Лабазюк на своїй Facebook-cторінці.

Він зазначив, що на аграрному ринку ЄС частка сільськогосподарських кооперативів складає 40-50%, а в окремих державах та секторах – доходить до 70%.
В Україні ж частка сільськогосподарських виробничих кооперативів у загальному обсязі виробленої сільськогосподарської продукції в Україні складає менше 1%, а кількість фізичних осіб – членів сільськогосподарських кооперативів складає менше 0,2% сільського населення України.

Депутат нагадав, що цей законопроєкт було зареєстровано три роки тому.

«Ми довго боролись за цей законопроєкт і нарешті отримали перемогу!», – зазначив Лабазюк.

За словами нардепа, сьогодні, коли сільськогосподарські підприємства, постраждали від карантину, цей закон став ще актуальнішим. Адже він:
– дозволить зменшити витрати підприємств на виробництво продукції;
– дасть шанс малим та середнім виробникам сільськогосподарської продукції конкурувати на рівних правах з агрохолдингами;
– дозволить знизити ціни на продукти харчування, адже посередників між споживачем та виробником буде прибрано;
– поліпшить доступ до банківських послуг малих та середніх фермерів, які об’єдналися в кооперативи;
– дасть змогу створювати робочі місця, а значить покращить добробут нашого населення та збільшить виробництво сільськогосподарської продукції.

Нагадаємо, 21 липня на позачерговому засіданні Верховна Рада України 238 голосами ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №0856 про сільськогосподарську кооперацію.

" " " "