Альтернатива ДАІ – дорожня поліція. Підсумки тижня.

1530

Альтернатива ДАІ. Нещодавно на дорогах Хмельницької області запрацювала дорожня поліція. Поки що на патрулювання виходять три екіпажі. Один – на посту у Війтівцях, ще два на трасах Хмельницький – Тернопіль та Хмельницький – Вінниця. По суті, дорожня поліція нагадує колишню ДАІ, втім, кажуть самі патрульні, тільки на перший погляд. Замість смугастої палки у них – «льодяник», у кущах не чатують та й відношення до роботи у них інше. Окрім цього, без причини дорожня поліція авто не зупинить та швидкість руху, на відміну від попередників, не виміряє. Виявляється, радарів патрульні не мають. Чи забезпечені хлопці іншим інвентарем та як працюють зараз – розкажуть наші журналісти. Нещодавно вони навідалися на пост у Війтівцях та кілька годин разом з поліцією патрулювали трасу.

Майже два роки цей пост у Війтівцях пустував. У 2015-му ДАІ в Україні ліквідували. Нещодавно з’явилася альтернатива. На дорогах України, у тому числі Хмельницької області, запрацювала дорожня поліція. Поки що на патрулювання обласних трас виїжджають три екіпажі.

Звісно, ми не перші, хто порівняє дорожню поліцію з колишньою ДАІ, втім, кажуть самі патрульні, це тільки здається. Відмінностей вдосталь, перша – замість смугастої палки у них – «льодяник».

Окрім того, у кущах дорожня поліція не чатує. Хлопців у яскравих жилетах видно здалеку. Ще одна відмінність, кажуть, – відношення до роботи.

А ще, на відміну від попередників, швидкість руху автівки дорожня поліція не виміряє. Виявляється, колишні даівці сертифіковані радари мали, патрульні не мають.

Себто ганяй як і скільки влізе, закон відповідальності за то не передбачає. Не у праві патрульні зупинити авто без причини.

Окрім безпеки дорожнього руху, патрульні на посту забезпечують громадський порядок.

А ще, чим може похизуватися дорожня поліція, – система «Рубіж».

І таких авто мінімум два-три щодня. Якщо з документами усе гаразд – водія відпускають, якщо ж автівка крадена  – далі працюють слідчі. Справа патрульних – виявити. По суті, кажуть хлопці, необхідним інвентарем забезпечені, щоправда, чекають на сертифіковані радари і, так би мовити, підкріплення, адже логічно, що незабаром усі дороги Хмельниччини патрулюватимуться.

І насамкінець, як годиться, у справжніх правоохоронців мають бути свої охоронці. Власне, тому й на посту у Війтівцях, окрім трьох поліцаїв, патрулюють двоє чотирилапих.

 

" " " "