Аналіз програм фіналістів президентських перегонів

969

Полярні ідеології зі спільними рисами – громадські активісти дослідили програми фіналістів президентських перегонів. Виявилося,  що і «слуга народу», і чинний, поки що, лідер пропонують українцям не такі вже кардинально різні шляхи розвитку країни. Тотожність помітна в питаннях зовнішньої інтеграції, виборчого законодавства і децентралізації.  А ще дослідники констатують – «воду ллють» теж обидва.

Пристрасті в зеніті – в неділю на Україну чекає фінальний двобій президентських перегонів. А от, що буде із країною після дня виборів – можна дізнатися з програм кандидатів. Принаймні, спробувати зрозуміти. Як не дивно, але активісти виявили багато спільних моментів у полярних претендентів на головний пост країни.  Перше, на чому зійшлися – зміна виборчого законодавства.

Водночас гарантій, що до парламентських перегонів ми матимемо новий  виборчий закон, немає. До слова,  чинний глава держави ці зміни обіцяв ще 5 років тому. Утім, обіцянка з минулої програми успішно перекочувала у нинішню.

Наступна спільна риса – обидва хочуть у НАТО і ЄС. Однак, пропонують різні шляхи вступу. Більш конкретний тут чинний президент, геть дату прописав.

Тотожні бачення в обох кандидатів і стосовно децентралізації, змінювати вектор точно не будуть, а навпаки – сприятимуть процесу. Власне, на цьому спільні пропозиції завершуються. Далі – самі розбіжності. Наприклад,  Зеленський пропонує обмежити повноваження СБУ, мовляв, аби не заважали бізнесу. Натомість, Порошенко навпаки прописує посилення спецслужб, аргумент – безпека від гібридних воєн.  Щодо оборонного сектору бачення кандидатів теж не співпадає.

Обидва кандидати обіцяють повернути Крим і Донбас – Зеленський у форматі Будапештського меморандуму, а Порошенко завдяки санкціям і місії ООН. Медицину теж обидва «підніматимуть з колін» – Порошенко завершить розпочату медичну реформу, а Зеленський впровадить страхову медицину. В освіті чинний глава гармонізує структуру і зміст і підвищить зарплату,  а конкурент  – збирається підтримувати талановитих учнів і студентів і розвивати приватну освіту. В економіці «Слуга народу» запустить прозорий ринок землі, а чинний гарант пропонує про це тільки поговорити із суспільством.   Єдине, на чому тут зійшлися – це замінити податок на прибуток  податком на виведений капітал.

" " " "