Підземні галереї. Археологи Хмельниччини натрапили на унікальну знахідку.

У смт Чорний Острів археологи знайшли унікальні підземні галереї, аналогів яких в нашій області немає.

1001

Унікальні підземні галереї знайшли археологи в селищі міського типу Чорний Острів, що в Хмельницькій області. Знахідка розташована під гостинним двором неподалік від маєтку Пшездецьких, розповідає ukrinform.

Про знайдені підземні галереї повідомив співробітник Науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба» Інституту археології НАНУ Павло Нечитайло.

«Ми вже другий рік працюємо у Чорному Острові. Цього разу мали справу з об’єктом, який місцеві називають Ратушею, але це був величезний заїжджий двір для торгівлі. Найближчі його аналоги – гостинний двір на Подолі, торгові ряди в Умані та Білій Церкві. Більше заїжджих дворів у Хмельницькій області не залишилося. Серія підвалів, побудованих під ним, має фрагменти галерей, які ведуть у напрямку до палацу Пшездецьких (пам’ятка архітектури місцевого значення, побудована у XVIII столітті – ред.) та костелу. Їх треба розчищати і, можливо, вони теж виявляться цікавими підземними об’єктами галерейного типу», – розповів Нечитайло.

Дивіться також: Таємниці Меджибожа: що приховує стародавнє містечко?

Як розповідає Павло Нечитайло, цього разу археологам вдалося натрапити в Чорному Острові на досить значний культурний шар ХVII-XVIII сторіч. На місці знахідки виявлено залишки різноманітних старовинних пічних кахлів, а також залишки горщиків, що датуються XIV-XV століттями.

“Це може свідчити, що біля тих торгових рядів стояла будівля, оскільки такий потужний культурний шар просто так не утворюється”, — зазначив Нечитайло.

Археолог також має надію на те, що в подальшому вдасться знайти та відкопати фундамент цієї старовинної ратуші, як її називають місцеві жителі.  Нечитайло переконаний, що така назва цього місця не могла виникнути бьезпідставно.

Також він додав, що однією за найцікавіших знахідок була зернова яма. Її виявили на глибині 2,2 метра від рівня фундаменту. Вона досить добре зберіглася, має обпалені стінки та досить цікаву форму. Археологи ретельно її дослідили, однак потім довелось яму засипати через те, що вона перебуває на досить великій від фундаменту глибині.

" " " "