АТОвцям зі Славути бракує землі, – подробиці

У Славутській ОТГ не вистачає земельних ділянок для ветеранів АТО

1429

У Славуті місцева влада намагається порозумітися із учасниками АТО/ООС, яким бракує законних земельних ділянок на території Славутської ОТГ. Дискусія на цю тему між міським головою Славути та ветеранами відбулася 22 липня в залі засідань Будинку рад Славути. Про це повідомляє видання “День за днем”, посилаючись на повідомлення прес-служби Славутської міської ради.

Зустріч славутського міського голови та АТОвців мала на меті проаналізувати  проблему, що виникла, та знайти можливі шляхи порозуміння ы компроміси. Для цього буде проведено детальний аналіз наявного земельного фонду, завдяки чому можна буде змоделювати можливі варіанти вирішення проблеми та обрати найбільш реальний  і практичний шлях.

Тим часом, проблема у Славуті не унікальна. Аналогічні спостерігаються і в низці інших районів та в усіх областях України. Як відомо, з початку бойових дій на Донбасі, право на володіння передбаченими законом земельними ділянками, в першу чергу, надається учасникам АТО/ООС. Так, кількість звернень від ветеранів постійно зростає, чого не скажеш про кількість земельних ділянок відповідного призначення. За останніми підрахунками, органи місцевого самоврядування не в змозі забезпечити потреби усіх – в силу того, що такої кількості землі просто немає. При цьому слід зазначити, що першими в черзі на отримання земельних ділянок стоять не тільки українські ветерани, а й сім’ї загиблих АТОвців.

Зокрема, Славутська міська вже виділила учасникам бойових дій та сім’ям загиблих на Донбасі 46 земельних ділянок для індивідуального будівництва житла, та 135 – для будівництва власних гаражів. При цьому, за словами славутського міського голови, питання будівництва та виділення землі на території Славутської ОТГ регламентовані  одним документом – Генеральним планом, який був прийнятий ще у 2008 році. Очевидно, що з того часу в українському законодавстві відбулося чимало змін. Частина земель та об’єктів перейшла в комунальну власність, на інших розробили промислові сектори.

Читайте також: Вперше у громаді. У Городку відбувся аукціон на право оренди земельних ділянок

«Ми прийняли у комунальну власність 400 га землі колишньої військової частини. Так, 50 га знаходиться під Індустріальним парком — територія, яка завдяки задекларованими державою преференціям може стати привабливою для інвесторів та неабияк зміцнити промисловий потенціал громади. Стільки ж землі пропонується під промислове виробництво поза Індустріальним парком з метою створення там потужних підприємств та нових робочих місць. Наразі на цій території працює близько 500 субʼєктів господарської діяльності, зайнято більше 2,5 тис. працівників. Ми маємо досить потужний резерв для того, щоб у перспективі створити ще 5–7 тис. робочих місць та розвинути екологічно безпечне виробництво. Крім того, підприємства, які працюють на території нашого міста, повинні рано чи пізно переміститися у цю зону. Наше спільне завдання разом із депутатами — ефективно використовувати земельні ресурси та працювати на перспективу розвитку територіальної громади. Будь-які спроби звинуватити органи місцевого самоврядування у безкоштовному виділенні землі своїм працівникам, депутатам — безпідставні», — пояснив славутський мер.

" " " "