Без філій і у якості прибуткових підприємств – саме такими мають стати усі лікарні країни. Підсумки тижня .

1183

Без філій і у якості прибуткових підприємств – саме такими мають стати усі лікарні країни. Це – суть реформи вторинки, котра стартує у 2019-му – поки у пробному режимі, але готуватись до неї на Хмельниччині вже почали. Хмельницька ЦРЛ запропонованим шляхом пішла чи не першою. Лишень почала перпевтілення і одразу наштовхнулась на спротив власної філії. Нещодавно працівникам гвардійського терапевтичного відділення повідомили – їх закривають. Адже, це – одна із вимог реформи. Гвардійських медиків це, звісно не потішило, що логічно – люди бояться залишитись без роботи.
Ганна Олександрівна сьогодні прийшла до лікарні, аби підтримати колишніх колег та відстояти власне право на отримання медичної допомоги. Жінка близько 20 років працювала тут, а тепер частенько потрапляє до терапевтичного відділення як пацієнтка. Каже, роки беруть своє.
Жінка каже, категорично проти закриття місцевого відділення Хмельницької ЦРЛ. Саме у такому статусі колишня дільнична лікарня працює останнім часом. Надалі так бути не може, адже, відповідно до вимог медичної реформи, жодних філій лікувальних закладів в майбутньому існувати не буде.
Очільник районної лікарні додає, розуміє стурбованість персоналу з приводу даного питання, утім, вдіяти нічого не може. Адже тих, хто працює у терапевтичному відділенні Гвардійського лише 14-ть осіб, а тих, хто у ЦРЛ – 300. Додає, це – головна, але не єдина причина через яку закривають місцеву здравницю. При мінімальній кількості пацієнтів вона щорічно влітає бюджету у чималу копійку. В 2018-му, до прикладу, на неї пішло аж мільйон двісті тисяч гривень: понад 800 на заробітну плату працівникам, близько 300 на комунальні і майже 100 на самих пацієнтів. Люди їдуть до Хмельницької ЦРЛ, .бо в гвардійському терапевтичному відділенні елементарно – немає лікаря.
Зважаючи на це, люди їдуть в Хмельницький. Протягом того ж самого 2018-го у терапевтичному відділенні районної ЦРЛ пролікувалось аж 700 пацієнтів із тієї ж Гвардійської ОТГ. Адже тут немає не лише лікаря, а й необхідного для якісної послуги обладнання. Персонал медзакладу цього не заперечує, утім, не підтримує рішення про закриття. Кажуть, лікарня потрібна людям.
Керівництво ОТГ переконує, без лікарні у Гвардійському не залишаться. Тут вже взялися за будівництво нового медичного закладу – амбулаторії загальної практики сімейної медицини.
Персонал терапеничного відділення Гвардійського без роботи ніяк не залишиться.
Це – поки лише пропозиція, утім, її підтримує голова ОТГ. В районній раді кажуть, іще одна можливість працевлаштування працівників гвардійської лікарні – створення хоспісних ліжкомісць при гінекологічному відділенні ПМСД.
В результаті медики будуть працевлаштовані, а люди нічого не втратять. Після огляду лікарем в амбулаторії ті, кому потрібно зможуть лягти на денний стаціонар, а ті, кому соціальна допомога необхідна більше, аніж медична, цілодобово перебуватимуть у хоспісі.
Рано чи пізно без філій залишаться всі без виключення лікарні, кажуть у Департаменті охорони здоров’я. Адже 2019-ий – рік підготовки до реформування вторинної ланки медицини, себто лікарень та поліклінік. Перш за все, вона докорінно змінює принципи фінансування вторинки.
Гроші платитимуть чи за пролікований випадок, чи за звернення – остаточного механізму іще немає. Утім, точно не платитимуть тим закладам, які не відповідають вимогам Національної служби здоров’я. Саме із нею здравниці мають підписати договір ,котрий в подальшому і буде гарантією фінансування. Перша і найголовніша вимога – перетворення медичного закладу в неприбуткове підприємство, друга – відповідність оснащення міністерським вимогам, третя – та сама відсутність філій.
До прикладу, для того, аби гвардійська філія Хмельницької ЦРЛ існувала, стати окремою структурою їй якраз і було б потрібно. Втім, відокремлення не стало б панацеєю для місцевої здравниці. Адже крім того слід було б закупити техніку, що нереально, бо коштів у ОТГ на такі дороговартісні придбання навряд чи стане. Та й хворих не вистачить для того, аби заробити на ту ж саму зарплатню чи комунальні. Тому, закриття таких закладів – неминуче. А, отже, районна ЦРЛ іде абсолютно правильним шляхом. До речі, хмельницька лікарня в області – не єдина, яка уже взялася виконувати міністерські вимоги. Чимало лікувальних закладів – в процесі.

" " " "