Без заборони, але й без рекомендації: містян просять відмовитись від штучних вінків та квітів.

951

Без заборони, але й без рекомендації: містян просять відмовитись від штучних вінків та квітів. Відповідне рішення Хмельницька міська рада прийняла ще в жовтні 2018-го. Наразі на кожному кладовищі уже розмістили банери, котрі розповідають, чому не варто користуватися пластмасовою ритуальною атрибутикою. Перш за все, вона – екологічно небезпечна. І, як виявилась, зовсім не символічна, адже не є ані народною, ані церковною традицією.

Кожен ось такий вінок чи навіть поодинока квітка – це сплав хімічних сполук, котрі ми не вміємо переробляти, а спалювати їх не можна ,кажуть екологи. Додають, лишень кинувши сірник на такого роду ритуальну атрибутику можна завдати чималу шкоду навколишньому природньому середовищу.

Розвиток захворювань дихальних шляхів, рак і багато інших важких недуг – звідки взявся в Україні попит на такі небезпечні неживі квіти екологи кажуть не знають. Пан Юрій, до прикладу, переконаний це – не українська традиція.

Привчити хмельничан до живих квітів і повернути до національної традиції – головна мета новоприйнятого рішення міської ради. Незважаючи на те, що воно носить не заборонний ,а рекомендаційний характер, на профільному комунальному підприємстві уже почали поступово відмовлятися від штучних квітів та вінків.

Варто відзначити, що виготовлення штучних вінків – один із видів заробітку на підприємстві. Альтернативу йому уже знайшли – тож, планують обійтися без втрат.

Для цього при вході на найбільші кладовища вже влітку планують встановити спеціальні ятки – там можна буде придбати живі квіти, декоративні дерева та кущі. На території ж самого підприємства вже майже змонтували холодильну установку – тут також торгуватимуть не мертвими, а живими квітами. Ба більше, це вже почали робити. Кажуть, попит росте.

 

 

" " " "