Безкоштовна медицина. З квітня держава таки почне  платити за лікування  українців

1185

Безкоштовна медицина. З квітня держава таки почне  платити за лікування  українців. Як наголошують в Уряді, ефективність реформи відчують і пацієнти, і медики. Щоправда, отримають безкоштовну допомогу не всі. За що ж платитиме держава і як зароблятимуть заклади, які наразі працюють лише в екстреному режимі?

Медичній реформі – бути. З  квітня в Україні  стартувала перша програма медичних гарантій. Договори з національною службою здоровя України підписали більш ніж півтори тисячі спеціалізованих закладів. Таким чином  майже усі лікарні країни,  включаючи приватні, увійшли в реформу. Відтепер гроші йтимуть за пацієнтом, а медичні заклади отримуватимуть кошти лише за надану послугу. Однак, згідно нової системи,  фінансування лікарень значно  збільшиться.

Пацієнти, в свою чергу, отримають безкоштовну медичну допомогу  та вільний вибір лікаря не лише на первинці.  Відтак  кожен зможе обрати спеціалізований заклад  навіть в іншому місті. Загалом програма медичних гарантій включає в себе 26 видів послуг. Серед них є і пріоритетні, за які держава платитиме значно більше коштів.

Втім, безкоштовну медичну допомогу отримають не всі. Усі ці послуги пацієнту нададуть лише за направленням сімейного лікаря. Якщо у пацієнта не має підписаної декларації,  лікуватись доведеться за власний рахунок. Виключенням є – екстрена допомога.

Однак, враховуючи той фактор, що  на час карантину  у лікарнях відмінені усі планові операції, протягом наступних трьох місяців  медичні заклади будуть отримувати кошти не за послугу, а згідно глобального  бюджету.

Загалом на програму медичних гарантій уряд виділив понад 70 млрд гривень.

" " " "