«Безпечне місто» – як працює система відеоспостереження у столиці.

1616

Під прицілами камер. У столиці  4 роки тому запровадилипрограму «Безпечне місто». Засобами відеоспостереження  оснастили в’їзди та виїзди, а також найбільш людні місця.  Усі  записи надійно зберігаються  у  базі даних ситуаційного центру. Доступ до неї мають силові структури. Спеціально для наших журналістів у центрі влаштували  екскурсію та показали, як тисячі  автоматизованих очей допомагають у розкритті злочинів.

Смарт-технології  – у сучасному місті. У столиці продемонстрували, як система відеоспостереження контролює не лише діяльність комунальних служб, а й допомагає шукати злочинців. Розпочалось все у 2017 році. Тоді в рамках програми «Безпечне місто» у Києві встановили камери у центрі та на виїздах. Провадженням усіх систем займається комунальне підприємство «Інформатика».

Після встановлення камер на підприємстві задумались над обробкою даних. Адже сам запис не допоможе розкрити злочин. Тож тепер усі записи опрацьовують –сучасні технології дають можливість  фіксувати обличчя, температуру повітря, номерні знаки навіть у темну пору доби.

Для створення такого центру з бюджету столиці виділили близько 400 мільйонів гривень. А на обслуговування  систем підприємства у 2019-му витратили більше ніж 8 мільйонів. Такі вкладення  у столиці вважають виправданими – це допомагає знизити рівень злочинності. Для прикладу наводять статистику – у 2016 році у Києві щоденно фіксували 15-17 грабежів. У 2019 –му – лише 5.

Зараз підприємство працює над впровадженням більш інноваційних систем, що реагують на рух, вигук, звук. Також комунальне підприємство встановило по місту 6 кнопок екстреного виклику допомоги. Сигнали скеровуватимуть у ситуаційний центр. Загалом у Києві планують встановити 40 таких кнопок.

 

 

 

" " " "