Більше підприємців, більше робітників і вища зарплата: у Хмельницькому бізнес поступово виходить із тіні.

790

У Хмельницькому бізнес поступово виходить із тіні. Лише за півтора роки в місті з’явилося дві тисячі підприємців та 7 тисяч робітників. Інспектори праці кажуть, це – результати роботи спеціальної міжвідомчої групи, основним завданням якої спонукати роботодавців працювати по-білому. Маючи серйозні важелі впливу бізнес намагаються не карати, а переконувати. Санкції застосовують лише у крайніх випадках, адже вони – досить коштовні. До прикладу, штраф за одного неоформленого працівника складає 125 тисяч гривень.

Хмельницький бізнес поступово виходить із тіні. За півтора року в місті з’явилося дві тисячі підприємців та 7 тисяч робітників. Зросла і заробітна плата.

Зростання показників – результат роботи спеціальної міжвідомчої групи, створеної при міській раді. В ній – інспектори праці, податківці, пенсійники. Кажуть, підприємців намагаються не карати, а переконувати. Дещо вдається. Хоча найбільшим головним болем обласного центру все ж залишається толкучка та швейка.

Інспектори праці не приховують, попри показники деякі проблеми залишаються. Адже, якщо по зарплаті боргів у місті немає, то фондам підприємці винні чимало. В пенсійному, до прикладу, називають цифру у 117 мільйонів. Це – сума боргу по єдиному внеску. Левову частку завинили саме приватники. Додають, як боротися з безвідповідальними платниками знають – для них державою передбачені чималі штрафні санкції.

В пенсійному фонді додають, несплата податків призводить до дефіциту бюджету. Щорічно на пенсії хмельничанам потрібно понад мільярд. Наразі самостійно Хмельницький забезпечує лише 78 %, причому більшість з цих коштів надходять від держустанов.

Таку ситуацію підприємці пояснюють дуже просто. Кажуть, бізнес сьогодні ставлять на коліна, змушуючи когось ховатись, а когось закриватись. І винна в цьому державна політика ,котра чомусь спрямована не на розвиток, а на занепад.

Підприємці кажуть ,сподіваються, і в Україні цю істину зрозуміють, а тоді і податки платитимуться, і зарплати зростатимуть.

 

" " " "