Більше як місяць в Україні діє фотофіксація обов’язкового технічного контролю транспортних засобів.

2711

Технічний контроль обов’язковий… Більше як місяць в Україні діє фотофіксація обов’язкового технічного контролю транспортних засобів. За цей час вже зафіксували 225 порушень. 14 суб’єктів, що мали право проводити такий контроль на українській території, його позбулися – їм заблокували доступ до національних баз даних. Адже вони несуть відповідальність за виявлені порушення у фото фіксації. Нагадаю обов’язковий технічний огляд поширюється не на усі автомобілі з 2011-го. Тим, котрі проходити його-таки мають, та протоколу перевірки технічного стану цього транс засобу у загальнонаціональній базі немає -загрожує штраф.

Годину на перевірку одного авто витрачають у пункті техконтролю. Це,якщо черг немає. Спочатку працівник ідентифікує машину: звіряє дані документів із фактичними на кузові. Тоді здійснює зовнішній огляд автомобіля. В цей час робить перший фотознімок, котрий в кінці огляду внесуть у базу даних техконтролю.

Більшість із процедур перевірки, насправді здійснюються органолептичним способом. Тобто безпосередньо за допомогою органів відчуттів людини. Спеціальні пристроїприходять на допомогу, коли з’являються сумніви у справності обладнання. Втім, гальма на спецстенді перевіряють у будь-якому випадку. Перед тим досліджують стан коліс.

Тут роблять другий знімок – перевірки гальмівної системи автомобіля. Всього їх має бути три. Третій зображуватиме фари, або, як їх офіційно називають зовнішні світлові прилади.

Додатково, зізнаються, фотоапаратів не купували, майже десяток мають ще з 2009-го, аби убезпечити себе – щоб в корупції не запідозрили.  Власне фото фіксацію запровадили теж із тих самих причин: світлини містять інформацію про час зйомки. Так можна перевірити чи справді проходила автівка техогляд. Слідкує за цим Регіональний сервісний центр МВС.

Легковики, котрі використовують, як таксі, мають проходити техогляд один раз на рік. Послугу з проходження обов’язкового технічного контролю можна у чотирнадцятьох спеціалізованих установах на Хмельниччині, три з них – в обласному центрі.

А так вимірюють люфт рульового колеса. Величина люфту визначає ступінь повороту елемента управління, яка не призводить до змін у керованій системі. Так для легковиків максимально допускають 10 градусів, для фур й автобусів – 20.

Перевіряють буквально все. І правильність тонування скла, і зовнішній стан усієї ходової, і, навіть, склоочищувачі.

Таких махів щітки мають здійснювати по 35 на одну хвилину. А так перевіряють вихлопну трубу – чи не прогоріла десь – вимірюють рівень шумності.

Якби так прискіпливо кожен лікар оглядав пацієнтів, хворих значно поменшало б. Втім, порушень, щонайменше на самій фотофіксації чимало. Найтиповіші із них: відсутність дати й часу фотофіксації, монтаж відзнятих матеріалів та порушення термінів періодичності проходження контролю.

В такому випадку власникові авто доведеться проходити техогляд повторно. А це не дешево, наприклад ціна фургону – три з половиною сотні гривень. Втім, дешевше ніж платити штраф за відсутність протоколу про проведення техогляду.

Сімдесятьох шістьох таких у місті виявили за 2017-ий. Якщо 340 гривень штрафу водія не налякають і він продовжуватиме пересуватися на авто без техогляду, законодавець передбачив інше покарання.

Щоправда, варто пам’ятати, що перевірка наявності техогляду не є причиною для зупинки транспортного засобу.

 

" " " "