Під Летичевом незаконно торгують раками . Підсумки тижня .

1684

Дві з половиною сотні за кілограм більших, середні клешні – за дві сотні та дрібні – за півтори. Поблизу селища Летичів незаконно торгують раками. Чинне законодавство України дозволяє для особистих потреб щоденно на особу виловлювати 25 річкових. Якщо ж говорити про торгівлю – однозначно потрібний дозвіл. Щоправда, жодних дозвільних документів у підприємливих продавців немає. Окрім того, є підозра, що тварини – червонокнижні. Самі ж люди кажуть, закон порушують не з власної волі. З новим добрим життям не те що жити – виживати важко.

Ракові баталії на рибному базарі тривають. За кілограм ось цих красенів тут прохають дві з половиною сотні гривень, дещо менші продають за дві, а дрібні влетять у півтори сотні гривень. Такі розцінки на раків прижилися на рибному ринку поблизу селища Летичів. І все б нічого, якби торговиця така була законною.

Слідчо-оперативна група прибула аж за півгодини, щоправда, прихопила з собою рибнагляд. Як справжні друзі потиснули руки продавцям, подейкують, що така дружба міцніша за прості рукопотискання. Власне, тепер до раків. Законодавство України дозволяє для особистих потреб щоденно на особу виловлювати 25 раків. Якщо ж говорити про торгівлю річковими – однозначно потрібний дозвіл. Щоправда, жодних дозвільних документів у підприємливих продавців немає.

Насправді люди не з власної волі порушують закон. Кажуть, з новим добрим життям не те що жити – виживати важко.

Та попри таку життєву ситуацію, подачок від держави ці люди вже не чекають. Давно зрозуміли – сподіватися треба тільки на себе. Щоправда, воліють одного – аби не заважали.

Щоправда, така життєва ситуація, на жаль, не звільняє від відповідальності. За продаж без дозволу на продавців очікує штраф – від 510 гривень до 1700. Щоправда, не дозволом та штрафом єдиними, є підозра, що ці тварини червонокнижні. Попередньо, ми купили кілька раків. Більшість випустили у річку та два віднесли до спеціалістів. Нам, непрофесіоналам, всі раки на одну клешню, а ось люди, які дійсно тямлять, зробили висновок.

Виявляється, цей рак – звичайнісінький і від широкопалого, а це червонокнижна тварина, відрізняється рядом ознак.

Якби куплений рак виявився червонокнижним – тоді це було би не адмінправопорушення, а кримінал. По суті, торговці відбудуться штрафом за продаж річкового без дозволу. Щоправда, кажуть у Хмельницькрибоохороні, такого дозволу ніхто не прохав.

А ось люди кажуть, – дозволи дістати важко та й вартують такі документи, мабуть, недешево. Власне, тому і змушені за відсутність «добра Хмельницькрибоохорони» платити штрафи. І, по суті, таким чином заробляти собі на життя.

 

 

" " " "