Борцям за волю України. У Чорному Острові відкрили пам’ятний знак керівнику Генштабу УНР Євгену Мишковському

1086

Пам’ятний знак “Борцям за волю України” відкрили у Чорному Острові. Його встановили на честь 100-річчя бою між армією УНР та червоноармійцями, який відбувся поблизу селища. Тоді був смертельно поранений керівник генерального штабу військ УНР Євген Мишковський. Саме за цей бій головнокомандувач українського війська Симон Петлюра удостоїв Мишковського звання генерала-хорунжого. Посмертно.

Пам’ятний знак “Борцям за волю України”у Чорному Острові встановили поряд із паровим млином. Поблизу цього місця смертельно поранили полковника УНР Євгена Мишковського.

Відкривають пам’ятний знак усією громадою. Люди кажуть, це знакова подія для Чорного Острова.

Бій під Чорним островом між воїнами УНР та червоноармійцями відбувся сто років тому.

Через три дні Мишковського доставили до лікарні у Тернопіль.  Там від отриманих травм він помер. Поховали Мишковського на Микулинецькому цвинтарі у Тернополі.

Пам’ятний знак має вигляд гранітного каменю із мармуровою таблицею. Поблизу встановили шматок залізничної колії, який символізує бій під Чорним Островом. Поряд висадили кущі калини. На стінописі зобразили потяг воїнів УНР та інші символи історичного бою. Над його овформленням працювали місцеві умільці.

Ідея відкрити пам’ятний знак зародилася у Чорноострівській громаді півтора роки тому. За місяць її втілили у життя. Вартість пам’ятного знаку 6 тисяяч гривень. Упорядковували територію силами громади та меценатів. Долучилися до відкриття меморіальної дошки і у благодійному фонді Сергія Лабазюка “Ми поруч”.

У перспективі біля пам’ятного знаку планують проводити уроки історії для місцевих школярів. У громаді вірять, що це місце стане ще однією привабливою локацією для туристів.

 

" " " "