Газовий колапс, або Чиї мережі: хмельницькі будинки – у небезпеці

1720

Газовий колапс, або Чиї мережі: хмельницькі будинки – у небезпеці. 21 червня у київській багатоповерхівці стався вибух. Ударною хвилею знесло 5 поверхів, в результаті чого загинуло п’ятеро людей. Тоді ця подія сколихнула усю країну, адже, насправді така ситуація може статися у будь-якому місті. Її причина – газ. Хмельницькі газівники б’ють на сполох, адже більшість багатоповерхівок краю перестали стежити за мережами. За обслуговування внутрішньобудинкових труб треба платити, утім, практично ніхто цього не робить, бо, певен – це має робити ЖЕК. Люди забувають, що житлово-експлуатаційних контор давно уже немає і не держава чи місто мають опікуватися будинком. Вони – співвласники, а, отже, мають самотужки щось робити задля свого убезпечення.

Працівники аварійно-диспетчерської газової служби на цьому об’єкті вже кілька годин. Чоловіки зі спеціальним обладнанням перевіряють відсутність витоків. Роботу закінчили – звітують – усе без проблем.

Труби у нормі, а, отже, подвір’я – у цілковитій безпеці. Будинок – ні. Адже тут – під вікнами першого поверху – відповідальність газівників завершується.

Після реформи житлово-комунального господарства будинком опікуються самі мешканці, себто співвласники. Тому відповідальність за свою безпеку – на них же самих. Газові мережі треба було би перевіряти. Усе, що потрібно – угода із будь-якою обслуговуючою компанією.

В Хмельницькгазі, до прикладу, на сьогодні угод – з 200-ма будинками. Це при тому, що на території краю близько чотирьох із половиною тисяч багатоповерхівок. Наразі чи не всі вони в небезпеці. Адже мережі без догляду.

Як приклад газівники наводять ситуацію в Києві. Через газ 21 червня там злетіло в повітря 5 поверхів 9-поверхівки. В результаті – 5-ро загиблих, десятки поранених, 45 родин без житла. Побоюються, аби і на Хмельниччині нічого подібного не сталося. Кажуть, аби покращити ситуацію із обслуговуванням мереж, зверталися скрізь і всюди. Пропозиція для Хмельницького: внутрішні труби – ЖЕКам. Головний комунальник міста це геть не підтримує. Певен, за газ мають відповідати газівники.

Газівники натомість пояснюють, у наявному тарифі – ані будинкових мереж, ані квартирних. За них потрібно окремо платити. Ціни, переконують, доволі демократичні. Якщо підписант – окрема квартира

Попри це, укладати угоди на обслуговування мереж на Хмельниччині не поспішають. Газівники кажуть, усе тому, що люди не звикли брати на себе відповідальність. Більшість живе радянським союзом, в якому будинки – ЖЕКівські, а, раптом що, винен крайній. З такими темпами його, не доведи Господи, шукати доведеться не лише у Києві.

" " " "