Боротьба із туберкульозом

1113

До всесвітнього дня боротьби із туберкульозом Хмельницький обласний центр громадського здоров’я організував зустріч із представниками протитуберкульозного диспансеру. Як виявити інфікування туберкульозом та як запобігти захворюванню?

Уже понад рік Україна та світ борються із новим ворогом – COVID- 19. Однак не менш небезпечні хвороби, такі як туберкульоз, нікуди не зникли. Наразі на Хмельниччині триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз. Статистика свідчить, на стійкі форми цього недугу вже цього року захворіли 110 осіб, що на 29% менше ніж у 2020-у.

Судження, що туберкульоз – це хвороба виключно легенів, насправді хибне. Адже він може вражати практично всі органи людини. Хоча у 95% випадків уражаються легені. Збудники туберкульозу дуже стійкі до дії різних фізичних та хімічних факторів, проте мікробактерії туберкульозу не витримують кипіння.

Інфікування і захворювання на туберкульоз – це два різних поняття, адже носіями інфекції є більшість людей. Якщо організм здоровий, то імунна система знищує мікробактерії і хвороба не розвивається. Для своєчасного виявлення туберкульозу необхідно хоча б раз на два роки проходити флюрографічне обстеження легень.

Щоб запобігти туберкульозу, необхідно уникати застудних захворювань, вести здоровий спосіб життя, відмовитись від зловживання алкоголю, тютюну. Дітей змалечку потрібно привчати до загартовувань, заняття спортом, протистояти також допоможуть обов’язкові профілактичні щеплення.

" " " "