Було 665-ть, стало 705-ть. Підсумки тижня .

1103

29-го квітня в Україні відбулися чергові вибори голів та депутатів до об’єднаних територіальних громад. Продовження  реформи децентралізації неоминуло і Хмельниччину. Тепер в області налічується 41-а  ОТГ. До попереднього переліку  додалися ще дві: одна з центром у Білогір’ї  інша – у селі Шаровечка. Всеукраїнська громадська організація «Комітету виборців України» назвала ці вибори найбруднішими з початку 2015-го року. Адже були зафіксовані факти  купівлі голосів та агітації підчас самого виборчого процесу.

29-го квітня у сімнадцяти областях країни відбулися перші  вибори голів об’єднаних територіальних громад та депутатського корпусу раніше сформованих ОТГ. Продовження реформи децентралізації не оминуло і  Хмельниччину. Тут місцеву владу обирали одразу в двох районах –  Хмельницькому та Білогірському. В останньому напередодні не обійшлося без брудних технологій з боку деяких політичних сил.  Група молодиків розкидала провокативні листівки, аби заплямувати репутацію опонентів.

Про «чорну агітацію» на Білогірщині повідомив Сергій Іващук на своїй сторінці у фейсбуку. Там він зазначив, що групу провокаторів очолив керівникНетішинськогоосередкупартії «За конкретнісправи» – Генадій Вагнер.  Співзасновникцієїполітичноїсили, за сумісництвомнародний депутат  АндрійШиньковичвід звинувачень відхрестився, каже про такудіяльністьсвоїхпідлеглихчує вперше.

Ексцеси не полишили Білогірщину і в день виборів. Спостерігачі традиційно фіксували порушення, зокрема пряму агітацію.

Відповідну заяву очевидці написали і вполіцію.

Після цього виборчий процес на Білогірщині протікав спокійно. На дільницях, що на території райцентру та району, відзначили високу явку свідомих громадян.

У Шаровечці Хмельницького району теж голосували активно. Жодних порушень на дільницях – не виявлено.

Щоправда деяких виборців комісія відправляла додому, бо не мали при собі паспортів.

В цілому , голосували люди з неабияким ентузіазмом. Адже реформа децентралізації передбачає надання  громадам значно ширших повноважень.  Обираючи владу на місцях люди вірять – невдовзі житимуть краще.

Про плюси реформування говорить і голова Хмельницької районної ради Юрій Мельник.  Громади, які згуртувалися, вже відчули позитивні зміни.

В межах реформи на Білогірщині будуть об’єднані 24 населених пункти. Натомість до Шаровечківської ОТГ увійдуть чотири села. Це Малашівці, Мацьківці, Волиця і сама Шаровечка. Проте в  Хмельницькому районі ще залишаються села, яких поки не торкнулася децентралізація.

За підсумками голосування на Білогірщині найбільше депутатів у місцевих радах матиме Аграрна Партія. Представники цієї ж політсили перемогли  у виборах на посаду голови ОТГ.  Отже новостворену громаду очолить Василь Мельник.  Його підтримало майже дві з половиною тисячі виборців.

Очолювати  Шаровечківську ОТГ буде чинний сільський голова Болеслав Бондар.  Десять з двадцяти двох депутатів теж самовисуванці. Вже невдовзі обіцяє розпочати роботу над поліпшенням доріг, встановлення вуличного освітлення та водогонів  у всіх чотирьох селах.

" " " "