Чи подорожчали продукти перед новорічними святами?

1229

Новий рік – це радісно, весело, смачно та, зазвичай, недешево. Невід’ємною частиною новорічно-різдвяних свят є щедро накритий стіл. Наші журналісти відправились на місцевий продуктовий ринок, аби дізнатися, скільки хмельницьким господиням коштуватимуть святкові кулінарні шедеври.

2018 рік за східним календарем буде роком Собаки. Ця тварина  дуже полюбляє м’ясо. Тож, аби задобрити господаря прийдешнього року, ґаздиня обов’язково повинна поставити на святковий стіл м’ясні страви. Скільки ж доведеться витратити грошей, аби догодити чотирилапому другу?

У м’ясному павільйоні на продуктовому ринку досить людно, однак купівля-продаж, кажуть продавці, йде не дуже.

За словами більшості продавців свіжого м’яса, на реалізований ними продукт навіть не було традиційного сезонного підвищення цін, більше того, м’ясо не стало дорожчим і в останні дні грудня, коли на ринку найбільший ажіотаж.

 Качка, запечена, з яблуками, з апетитною хрусткою скоринкою – страва, що гарно смакує та часто стає окрасою новорічного столу.

У приготування такої смакоти господині доведеться вкласти не лише власний талант, а й кілька сотень гривень. Нині качка на ринку коштує від 180 грн до 250-ти. Якщо хтось надає перевагу курятині – то ця пташка обійдеться вам у 100 – 110 гривень. За кроля середнього розміру потрібно викласти близько 250 гривень, з розрахунку 100 гривень за кіло.

На святковий стіл зазвичай ставлять ковбасну нарізку. Якщо на свіже м’ясо ціни останнім часом суттєво не підвищувались, то м’ясо-ковбасні вироби таки подорожчали. Та це не пов’язано зі святами, кажуть продавці. Зрештою ціни на ковбасу різноманітні, залежно від виробника. Здорожчали цьогоріч яйця.

Овочі на ринку коштують не дорого. Особливо, якщо брати у тих, хто продає власну городину.  Пан Олександр один із таких. Каже, ціни у нього нижчі, ніж у перекупників. Картопля – 5 гривень за кілограм, за цибулю просять – 6 гривень, капуста від 3-х до 5-ти гривень, буряк від 6 гривень, морква – 6-8 гривень за кіло.

Новорічне меню навряд чи обійдеться без майонезу, що, як часто кажуть, здатен виправити будь-які кулінарні помилки. На ринку пачка майонезу від 12 гривень, залежно від розміру. Ціна за баночку консервованої кукурудзи та зеленого горошку, що «популярні» в салатах, – від 17 гривень, залежно від виробника. Оселедець, який полюбляють, як у шубі так і самостійною стравою – від 50 гривень. І традиційний алкогольний напій на Новий рік – шампанське, перед святами в середньому наблизиться до відмітки у 100 гривень. Загалом, хмельничани на новорічний стіл готові витратити від півтори до трьох тисяч гривень.

 

" " " "