Чим не догодила держава молодим мамам ? Підсумки тижня .

1157

Мінусів більше, аніж плюсів: хмельницькі породіллі не надто задоволені бейбі боксами. Цього тижня їх нарешті почали видавати на руки. В соцзахисті кажуть, запізнилися на два тижні через міністерський тендер. Адже хотіли зробити якнайкращий подарунок малятам. Матері, котрі отримали державний бонус не в захваті. Кажуть,  по-перше, запізно, а, по-друге, заявлена ціна аж ніяк не відповідає вмісту. Переконують, замість такого подарунку гроші для дитини воліли б отримувати на руки.

Перша партія бейбі боксів вже в області. Управління соціального захисту населення на початку тижня отримало 481 пакунок малюка. Тим породіллям, які народили днями їх вручають у медичних закладах, а тим, хто на початку вересня до їх отримання радять не хвилюватись – дарунки обіцяють привезти додому.

У соцзахисті кажуть, вміст пакунків обіцяли якісний. Купували не самі – скористались послугами міжнародної організації.

Що всередині бейбі боксу для місцевих соцпрацівників – цілковита загадка. Кажуть, кожен пакунок опломбовано – лише породілля може перевірити вміст – якщо раптом чогось бракує – його додатуть, хоча таких випадків, сподіваються, в нас не буде. Наголошують, подарунок не впливає на соціальні виплати – це додатковий гарантований державою пакет. Його отримає кожна жінка, яка народить, починаючи з 1 вересня. Звертають увагу й на те, що народжувати можна будь-де – місцем породіллю ніхто не обмежує.

А це – 3941 породілля.

Стільки коштів, як порахували у Мінсоцполітики, пішло на придбання 30 найменувань найнеобхідніших для малюка товарів. Тут і підгузки, і одяг, і рушник, і ковдра і навіть коробка універсальна – слугує ліжечком для немовляти. Посадовці анонсували, усе – неймовірно якісне. Мами ж вважають інакше.

Найбільше  претензій у породіль до підгузків. Кажуть, вони для малюка – річ найнеобхідніша. Тими, якими обдарувала держава пані Юля каже, користуватись навряд чи стане. Адже вони – із найдешевших, і, власне, не всім підходять.

Щодо одягу, то тут претензій значно менше. Пані Ілона, до прикладу, каже свою новонароджену красуню в наявні в пакунку речі вбиратиме. Не відкидає й того, що скористається більшістю предметів, наявних у бейбі боксі.

Молоді матусі не приховують, воліли б, аби держава не обдаровувала дитину на власний розсуд – ввіряла це право батькам.

Іще одна річ, якою матері не задоволені – це те, що подарунок держава дає запізно. Пані Юлія каже, бейбі бокси молодим матерям слід вручати не на виписку, а набагато раніше.

Молода мама – не єдина в своєму прагненні. Лікарі кажуть, породіллі частенько звертаються із проханням пришвидшити видачу державного бонусу. Додають, розуміють чому, втім, зробити нічого не можуть. Адже в постанові прописано чітко малюків обдаровувати на виписку і ні днем раніше.

До якості дарованого лікарі також нічого не мають. Власне, як і Департамент соціального захисту. Усі бейбі бокси на Хмельниччину як і в інші області надходять централізовано – їх склад визначають у Міністерстві соціальної політики. Тож, чи почують там критику породіль залишається лише здогадуватись.

 

" " " "