«Чорна ялинка: ВІЛ-пацієнтам не до свят».

777

 Людина з вірусом імунодефіциту може вести звичайний спосіб життя та прожити до глибокої старості. Звичайно, якщо ВІЛ-інфікований матиме доступ до відповідної терапії. Результат досягається настільки хороший, кажуть лікарі, що людина, яка знаходиться у стадії СНІДу, під дією цих препаратів повертається до абсолютно нормального життя. Однак без цих таблеток ВІЛ для них усіх – смертельне захворювання. І вже у березні – квітні наступного року ВІЛ-позитивні українці можуть залишитись без лікування, адже МОЗ не провело закупівлю препаратів антиретровірусної терапії.

 1604 людини у Хмельницькому та 92 тисячі у всій Україні. Саме стільки ВІЛ-інфікованих людей можуть залишитись без життєвонеобхідного лікування вже на весні 2020 року.

 Активісти благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» встановили під стінами ОДА чорну ялинку та прикрасили її порожніми пляшками від ліків. За словами учасників акції, це символ того, що десяткам тисяч ВІЛ-позитивних українців не до свят, адже з Нового року пацієнти у всій Україні будуть вимушені перервати лікування через відсутність ліків.

 Активісти написали лист – звернення до голови Хмельницької ОДА. Вони закликають очільника області повпливати на ситуацію з ліками та звернутись до Кабміну, аби там якомога швидше вирішили це питання. В адміністрації сказали – все, що від них залежить, зроблять у найкоротші терміни.

 Акції 19 грудня відбулися у всіх регіонах України. Сотні пацієнтів передають звернення очільникам краю та міським головам з проханням допомогти.

 

" " " "