Чужі на своїй землі: на Теофіпольщині селяни залишились без пасовища.

607

Чужі на своїй землі: на Теофіпольщині селяни залишились без пасовища. Люди розповідають, буквально місяць тому місцевий фермер повідомив: землю буде орати. Адже відтепер вона – в його власності – документи офіційно оформлені у Держгеокадастрі. Як так сталося люди не розуміють, адже, кажуть, земля давно і напевно належить громаді. Віри не ймуть яким чином вона опинилася за межами села і у приватних руках.

Про те, що можуть залишитися без пасовища жителі Ільковецької сільської ради дізналися місяць тому. Голова пригадує, із такою заявою до нього звернувся місцевий фермер.

Звідки взялися атовці, хто давав землю і чому не порадились із сільрадою голова, каже, тоді не здогадувався. Лише пізніше з’ясував, цього робити не мали – землю тишком-нишком вивели за межі села, а, отже, вони перейшли у розпорядження Держгеокадастру. Люди кажуть, й до сьогодні не вірять, що прогавили таку махінацію.

Місцеві наполягають, земля – не державна, а їхня – громадівська. Кажуть, підтвердження своїм словам після заяви фермера віднайшли у державному архіві.

Сільський голова демонструє два документи, датовані 94 та 95 роком.

На контакт із нашою знімальною групою фермер таки пішов, щоправда, не зразу.

Чоловік довго відмовлявся коментувати ситуацію, та, зрештою, передумав.

Володимир Шведа документи на камеру демонструвати відмовився, тому вірити доводиться лише словам чоловіка. Розповідає, в жовтні до нього звернулися 6-ро атовців. Чоловіки із Донецької, Харківської та Запорізької областей спершу обрали наділи у Держгеокадастрі.

Фермера, за його словами, ділянки попросили оформити. А потім йому їх же і продали.

Селяни кажуть, так просто цієї справи не залишать, адже, пасовисько для них – єдиний спосіб заробітку.

Якщо на ціну за молоко, кажуть люди, вплинути сьогодні не можуть, за землю будуть боротися до кінця. Наразі уже звернулися до прокуратури та поліції, аби з’ясувати законність виділення та купівлі-продажу наділів.

 

" " " "