Чи безпечна полуниця на прилавках?

1383

У Хмельницькому розпочали продавати ранню полуницю. Улюблену ягоду дорослих та малих переважно везуть з Херсонської та Закарпатської областях. Цього року вперше продукцією радують і підприємці з Нової Ушиці. Вартість ягоди коливається від 30 до 50 гривень.

Нітріти, які перетворюються у нітрати – найбільша загроза ранніх ягід, овочів та баштанних. Звісно, убезпечити себе від їхнього вживання неможливо, адже вони присутні у всій продукції.  Та після затяжної зими так хочеться поласувати натуральними вітамінами.

Отож, ягоди з супермаркету поклали до білого, а з ринку – до червоного пакету. Після чого передали фахівцям з ветеринарно-санітарної експертизи. Спочатку вони полуницю миють, витирають та натирають.

Обов’язково зважують, згодом ставлять до аналізатора. І за три хвилини – перші результати. Зразок з супермаркету пройшов випробування – трохи менше ніж три міліграми нітратів на кілограм. Ще кілька хвилин і дізнаємося висновки про другий зразок. Він теж в межах допустимої норми – 4.25 міліграмів на кілограм. Допустима норма –  60 міліграмів на кілограм.

Та фахівці радять купувати фрукти відповідно до сезону. Та якщо дуже сильно захотілося, то в невеликій кількості. І радять вимагати у продавців відповідні документи, які засвідчують якість.

 

" " " "