Чи впроваджується на Хмельниччині гендерна політика?

781

Останнім часом в Україні відбуваються суттєві зміни в осмисленні гендерних відносин.Їх впровадження – це забезпеченні рівної участі жінок та чоловіків у прийнятті суспільно важливих рішень, забезпечення рівних можливостей для жінок і чоловіків щодо поєднання професійних і сімейних обов’язків, унеможливлення проявів гендерного насильства тощо. У Хмельницькому відбулась медіа-кав’ярня, де говорили про участь жінок у парламентських виборах та шукали методи підвищення видимості політикинь у Хмельницькій області.

Медіа-кав’ярня – вже традиційний захід у Хмельницькому. Нині тут обговорюють питання гендерної чутливості та участі жінок у політиці. Місцеві громадські діячки, політикині та активістки працюють над тим, аби жінка стала більш видимою у політичному житті області та країни. Аналізували учасниці медіа-кав’ярні минулі парламентські вибори. Кажуть, працювати ще є над чим, та кілька кроків вперед уже зроблено.

Разом з тим, учасниці зібрання кажуть – на шляху у політику для жінок створюють чимало перепон. Так, згідно закону, нині щоб балотуватись на рівень обласних рад – кандидату необхідно внести 350 тисяч гривень. А жінки-кандидатки таких коштів не мають.

Тетяна Баєва каже – необхідно боротись, аби сума завдатку була зменшена. А ще в кожній міській, районній чи селищній раді повинні бути люди, які опікуватимуться питанням гендерної політики. Пані Тетяна каже – картина дуже сумна. У багатьох селищних радах таких людей взагалі немає, а дехто навіть не бачить у цьому потреби.

Учасниці медіа-кав’ярні кажуть – така ситуація – це недопрацювання департаменту соціального захисту. Тому на такі міста звернуть особливу увагу та в майбутньому намагатимуться пояснити, чому так важливо провадити гендерні стандарти.

" " " "