Чи є у Хмельниччини енергетичний потенціал?

1065

Енергетика України асоціюється із застарілими, неефективними технологіями та втратами мереж. До 2050 року Україна має технічну та економічно обґрунтовану можливість перейти на використання відновлюваних джерел енергії та позбутися залежності від імпорту енергоресурсів, знизити негативний вплив на довкілля і здоров’я українців. Саме про це, а також про енергетичні можливості нашої області говорили на Хмельницькому енергетичному форумі.

Розвиток енергоефективності та використання відновлюваної енергетики є одним із інструментів протидії змінам клімату, а також дає низку соціально-економічних переваг, які дають поштовх для подальшого інноваційного розвитку.

На форумі, що відбувався у Хмельницькому, обговорювали енергетичний потенціал області. Під час заходу вперше представили аналіз потенціалу відновлюваних джерел Хмельниччини в розрізі кожного району. Наразі, кращі результати демонструє саме обласний центр. Адже у Хмельницькому знаходиться найбільша кількість малих сонячних станцій серед усіх міст області.

Розвиток відновлюваних джерел енергії може сприяти значному покращенню рівня життя та зростанню економіки. Це вже зрозуміли у Берездівській ОТГ. Там на більшості котелень користуються не газом, а дровами. Але ціни на деревину теж залишають бажати кращого. Тож в тергромаді створили енергетичний кооператив, який не тільки забезпечить жителів робочими місцями, а й, в майбутньому, здешевить витрати людей на теплоенергію.

Організатори кажуть, у сфері відновлюваних джерел енергії чи не щороку з’являються нові проблеми. Так, з 1 липня у дію вступає закон, який створює складнощі для домашніх електростанцій. Раніше продавати енергію за “зеленим” тарифом могла будь-яка людина, яка встановила у своєму домогосподарстві сонячну електростанцію потужністю до 30 кВт. За новими правилами, максимальна встановлена потужність електростанцій збільшиться до 50 кВт.

Та попри усі складнощі, експерти з питань енергоефективності мають оптимістичні погляди та далекоглядні плани, щодо розвитку відновлюваної енергетики на Хмельниччині. Кажуть, хоч енергонезалежність і здається чимось далеким та фантастичним та в області є всі шанси здобути її досить швидко.

" " " "