Ціни на продукти незабаром можуть подешевшати: уряд звернувся до виробників

Виробникам олії та борошномельних продуктів пропонують обмежити ціни а свою продукцію

990

В Україні вже незабаром можуть подешевшати хліб, олія та борошно. Уряд пропонує виробникам цих продуктів “добровільно” обмежити ціни на свій товар. Для цього Мінекономіки та Мінпродовольства розіслали проекти Меморандумів в асоціацію “Укроліяпром”, виробникам борошна та в асоціацію “Ретейлерів України”.

У цих Меморандумах виробникам пропонується зафіксувати ціни на свою продукцію на рівні 1 березня 2021 року. Такими ціни пропонують утримувати до 1 липня цього року.

Тим часом, у Кабміні не раз заявляли, що не втручатимуться у ціни на продовольчому ринку. Та, очевидно, ситуація настільки вийшли з-під контролю, що держава мусить втрутитись у процес.

Так, ціни на олію зросли на 40%, на борошно – в півтора рази. А найбільше здорожчали яйця та цукор, але їх поки не чіпають.

Невідомо,  чи підпишуть запропоновані Меморандуми виробники олії та борошна. Кажуть, вони невдоволені тим, що уряд намагається втручатися в ринок.

Читайте також: Тарифи на тепло і гарячу воду залишаться незмінними, але ненадовго

Українські виробники цьогоріч можуть непогано заробити на експорті продовольчих продуктів. Адже в усьому світі ціни на продовольство безпрецедентно зросли. Звісно, що вони не хочуть продавати свій товар на внутрішньому ринку дешевше, ніж на міжнародному. Тому й українські ціни поповзли вгору вслід за світовими.

Отже невідомо, чи вдасться державі домовитися з виробниками щодо обмеження цін на продукти. Теоретично Кабмін не може змусити виробників пристати на його пропозицію. Але на практиці може вийти по-іншому. Подейкують, що міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко натякнув, що влада може обмежити незговірливим виробникам експортні можливості.

" " " "