Децентралізація на Хмельниччині – хто не пожалкував про створення громад. Підсумки тижня .

911

Процес добровільного об’єднання громад завершується. В області вже декілька разів говорили про спроможні ОТГ. Показників там декілька – однак основним ресурсом залишаються люди. У Мінрегіоні побоюються, щоб з часом деякі населені пункти не зникли з карти. Однак, під час підготовки пропозицій до перспективного плану виникли суперечки. Деякі громади бачать себе самостійними і не хочуть приєднуватись до міст. Така ситуація з Хмельницьким та Старокостянтиновим.

Нещодавно в області знову говорили про стовідсоткове покриття території громадами. Проєкт змін передбачає утворення спроможних ОТГ , що здатні розвиватись. Найбільше нововведень робоча група запропонувала внести по Кам’янець-Подільському, Старокостянтинівському та Хмельницькому районах. Частина жителів проти цього. Поблизу Хмельницького розгорілась ціла боротьба. Шаровечка хоче розвивати громаду самостійно.

Жителі мають право висловити свою думку через свого представника . Згідно, із українським законодавством, будь-які яке приєднання села без згоди старости неможливі.

Одна із найуспішніших громад області – Розсошанська. Вона планує розширювати свої межі.

Не пожалкували про обєднання у 2015 і у Берездівській ОТГ. Вона знаходиться на півночі нашої області та межує із Рівненською та Житомирською областю.

У Старокостянтинові лише думають про створення громади. Частина сіл не хоче до міста. Та міський голова каже, впертих спробують переконати.

Миролюбне та навколишні села вирішили таки згуртуватись. У перспективі бачать себе самодостатньою громадою.

Поки район вступив у суперечку, скільки громад там має бути – в міській раді вирішили поїхали до Славути вчитись. Там приєднали два навколишні села та розбудовують громаду. Хоча не заперечують проти розширення меж ОТГ.

Наша область у трійці лідерів серед впровадження децентралізації. А на старті реформи ми були першими.

:В минулому році містам обласного значення дозволили гуртувати навколо себе прилеглі села без проведення виборів. Хмельницький поки розглядає варіанти приєднання.

:Тим часом Верховна рада виключила обласні ради з процесу схвалення перспективних планів формування територіальних громад. Тепер державні адміністрації подаватимуть проєкти змін відразу до Кабінету Міністрів України.

 

 

 

 

 

" " " "