Для школярів телецентр, а для селян кіно просто неба – як в Летичівській ОТГ активізували жителів громади. 

791

Бюджет участі або гроші на добрі справи. Летичівська громада одна з небагатьох в області тай в Україні, яка успішно реалізує ініціативи жителів. Тут кожен охочий може подати свій проєкт вартістю до 150 тисяч гривень.  Потім відбувається, щось на кшталт виборів: жителі обирають шляхом голосування кращі ініціативи. А далі ідею, що виграла, реалізують. Таким чином у селян з’явився кінотеатр просто неба, а у школярів власна телестудія.

Це одна з перших відеоробіт юних телевізійників з Летичівського ліцею№2. Школярі закликають не шкодити довкіллю. Для створення якісного контенту мають усе необхідне.

Над відеопродуктом трудиться з десяток юних медійників. Робота побудована за принципами телередакції.

Окрім соціального контенту, школярі пробують себе і в жанрі тележурналістики.

Телестудія для летичівських старшокласників коштувала 150 тисяч гривень і з’явилася завдяки бюджету участі. Це ініціатива місцевої влади. Правила гри такі: з бюджету виділяють певну суму, місцеві жителі пропонують проєкти.  Потім – шляхом народного голосування визначають переможців. В Летичівський ОТГ змагалися 24 проекти. 4-и з них  здобули гроші на реалізацію. 550 тисяч на усіх.

Та головний позитив подібних ініціатив – активізація і згуртування населення ОТГ.

У Хмельницькому центрі розвитку місцевого самоврядування кажуть, фактично кожна громада може дозволити собі бюджет участі. Утім, не усі поспішають залучати жителів до господарювання.

Тим часом Летичівський досвід впровадження практик місцевого самоврядування визнали і на всеукраїнському рівні. Вони одні з трьох ОТГ України, що здобули спеціальну відзнаку­­­  від Мінрегіонбуду України.  Тепер до активності закликають громади сусідніх областей.

 

 

 

 

" " " "