Днями хмельничани відзначали свято Андрія Первозванного. Підсумки тижня .

677

Українські традиції, музика наживо та святковий настрій. Днями хмельничани відзначали одне з найбільших передноворічних свят – Андрія Первозванного. Це не тільки релігійне свято, а й народне. Люди в давнину вважали, що в ніч з 12 на 13 грудня ніч наповнена чарами. Тому було прийнято цього дня дівчатам ворожити, щоб дізнатися – коли ж вони зустрінуть свого майбутнього чоловіка,  а хлопцям – жартувати. І вірили, що саме в цей день усі гадання обов’язково збудуться.  Такі дружні посиденьки називали Андріївськими вечорницями.

Біля головної ялинки міста на «Андріївські вечорниці» зібралося чимало люду.

У такому форматі хмельничани відзначали свято вперше. Тобто – всі разом і просто неба. На головній сцені художні колективи міста відтворювали стародавні традиції. Розпочали з танка «Метелиця», який супроводжувався жартівливими співами.

А ще Андріївські вечори знані своїми гаданнями. Бо все, що робилося в ніч з 12 на 13 грудня віщувало майбутнє. Раніше молоді дівчата ворожили, щоб побачити своє майбутнє.

А тим часом неподалік головної сцени, у художньому музеї влаштували тематичну нічну екскурсію. Містян і там повертали у стародавні гадання. Адже наші предки  завдяки простим обрядам визначали свою подальшу долю у коханні та побуті.

Калиту на Андрія пекли без  дріжджів, лишень борошно. Робили її твердою, як сухаря й давали кусати хлопцям та дівчатам. Та спершу перев’язували червоною ниткою та давали пану Калитовському, щоб гарно розсмішити та повеселити присутніх.

Далі у темній кімнаті, гадалка Клариса розкидала карти для присутніх. А от що вона напророчила присутнім, ми залишимо в таємниці.

Після завершення театралізованого дійства усі згуртувалися під музику Чумацького шляху. Гурт для містян підготував цікаву несподіванку.

Тільки свято Андрія закінчилося, а в управлінні культури та туризму Хмельницької міської ради вже панують резиденцію Святого Миколая. Тож 19 грудня містяни продовжать веселитися .

" " " "