До Хмельницького приїхав Володимир Зеленський. В рамках візиту відбувся перший конгрес місцевих та регіональних влад

666

Перший візит у 2021-му та третій на територію Хмельниччини загалом. Володимир Зеленський в якості президента знову відвідав наш край. Він взяв участь у другому засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України.

Готуватися до приїзду Гаранта місто почало ще за два дні. Друге та перше робоче засідання конгресу провели у хмельницькому Палаці Спорту. Цей об’єкт входить до програми президента. Положення про новий консультативно-дорадчий орган глава держави підписав у березні цього року. Орган покликаний моніторити суспільно-політичні та соціально-економічні процеси, які відбуваються в державі та на регіональному і місцевому рівнях.

Ще одним завданням цього органу є сприяння у завершені реформи місцевого самоврядування та налагодження взаємодії між державними органами. Загалом участь у конгресі взяли понад сто делегатів зі всієї країни. Вони кажуть, цей орган дозволить покращити співпрацю між різними гілками влади.

Учасники переконують, хоча реформа децентралізації є успішною, проте є чимало нагальних питань, які подекуди гальмують розвиток громад.

Прибув на зустріч із главою держави і Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. Його обрали одним із членів лічильної комісії. Очільник міста каже, основним із болючих питань на сьогоднішній день є газове. Кілька разів мешканці багатьох міст та Хмельницького зокрема могли залишитися без гарячої води.

Серед інших питань, які турбують мерів міст та голів громад – фінансування із місцевих бюджетів професійно технічних училищ. Ті й досі не перейшли на баланс місцевих органів влади. За словами мера Дніпра Бориса Філатова утримання таких закладів нещадно б’є по бюджету міста.

Міністр освіти Сергій Шкарлет зазначив, що процес передачі вже запущений. Наразі документи щодо взяття на баланс цих закладів передали більше як половині місцевих органів влади.

Такі конгреси планують проводити не менше як один раз на рік, каже президент. Адже це одна із платформ, де можна поспілкуватися та вирішити те чи інше питання. Прикладом цього є Палац спорту, де і відбувався захід. Напередодні стало відомо, що уряд виділив місту 70- т мільйонів гривень на продовження робіт.

 

" " " "