До кінця року в “Енергоатомі” затвердить проект будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС

Їх загальна вартість сягне майже 80 мільярдів гривень

1388

Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” планує затвердити проект будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС, Нетішин, Хмельницька область) до кінця 2020 року.

Про це повідомив в інтерв’ю виданню “Українські Новини” тимчасово виконуючий обов’язки президента “Енергоатому” Петро Котин.

“До кінця поточного року ми хочемо вийти на етап остаточного затвердження проекту добудови блоків №3 і №4 Хмельницької АЕС. Завершення будівельних робіт на обох блоках планується в 2025 році”, – сказав він.

Котин підкреслив, що загальна вартість добудови складе 76,8 млрд гривень в поточних цінах.

Як джерела фінансування цього проекту “Енергоатом” розглядає різні варіанти, в тому числі власне інвестування, залучення кредитів вітчизняних і зарубіжних банків.

“Також нами були проведені переговори із зарубіжними партнерами: компаніями Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), Китайською національною ядерною корпорацією (CNNC), чеської Škoda JS. Був підготовлений спеціальний законопроект” Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3,4 ХАЕС ”  . Він був схвалений на засіданні уряду ще влітку минулого року, але поки не розглядався Верховною Радою “, – зазначив Котин.

Читайте також: У Міненерго шукають гроші на будівництво двох нових енергоблоків ХАЕС

Також він додав, що прийняття закону є ключовим елементом для початку робіт з добудови блоків.

Зокрема, законопроектом передбачена локалізація в Україні виробництва обладнання для станції до 70%, що на етапі будівництва дасть десятки тисяч нових робочих місць.

" " " "