У Полонному завдяки зсуву ґрунту виявили важливу археологічну знахідку

Ймовірно археологи натрапили на залишки старовинної Полонської фортеці

1805

Днями у Полонному по вулиці Шевченка трапився зсув грунту, завдяки якому назовні опинилася частина цегельної кладки старовинної споруди. За словами начальниці відділу культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ Тетяні Ярославської, виявлені залишки цегли можуть належати старовинній Полонській фортеці, яка датується кінцем XVIII століття.

При цьому Ярославська зазначає, що наразі знахідку вже трішки обстежили, на скільки це було можливо та встановлено розміри цегли. Вони складають 9-10 см завтовшки, 30 см у довжину та 18 см у ширину. Нажаль даних, що отримані під час первинного огляду, дуже бракує, а отже встановити остаточне походження цегляної кладки дуже важко. Потрібно провести комплексне археологічне дослідження, яке потребує чималого фінансування.

“Потрібно проводити археологічні дослідження, які дадуть відповіді на низку питань. Раніше на цій місцевості знаходили старовинну цеглу з вензелями Валевських. Її виробництво припинилося орієнтовно 1838 року. Підозрюємо, що віднайдена днями цегла належить до давніших часів”, – пояснила Тетяна Ярославська.

Також своє припущення, що знайдена кладка є частиною Полонської фортеці, висловив директор Полонського історичного музею Олександр Дацик. При цьому він зазначив, що наразі в Україні є копії стародавніх карт 1791 року, на яких позначені місця розташування тодішніх ключових споруд. Однак оригінали цих карт могли б дати більше інформації та дуже допомогти в дослідженні. Проблема в тому, що наразі вони знаходяться Державному військовому архіві російської Федерації, а отже доступу до них немає. Це тільки лишній раз вказує на те, що знахідка потребує значних коштів аби провести детальні ґрунтові археологічні дослідження та геосканування.

Читайте також: В рамках “Великого будівництва” на Хмельниччині реставруватимуть пам’ятки архітектури

Тетяна Ярославська стверджує, що надія на отримання цих коштів є:

Полонська міська рада приєдналася до ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання». В рамках цієї ініціативи робоча група підготувала план заходів, розрахований на 2 роки. Цей план отримав оцінку «Відмінно» від експертів Світового банку, що дає нам можливість взяти участь у конкурсі грантів ЄС. Перемога у цьому конкурсі дозволить отримати фінансування (близько 1 млн. євро) для подальшого дослідження та облаштування історичних об’єктів”.

" " " "