Як не стати рабом: у Хмельницькому встановили інсталяцію-застереження щодо трудового рабства

1046

Як не стати рабом: у Хмельницькому встановили інсталяцію-застереження щодо трудового рабства. Її розмістили на майданчику біля кінотеатру Шевченка. 9 стендів із історіями людей, котрі свого часу поїхали на заробітки за кордон демонструють – як очікування, так і реальність. У більшості випадків – вона жорстока. Адже, не завжди те, що обіцяють працедавці, справджується. Що робити, аби не стати жертвою торгівлі людьми, на що звертати увагу, аби не потрапити в рабство?

Пані Оксана із жертвами трудового рабства працює здавна. Каже, щороку кількість людей, котрі звертаються за допомогою через невдале працевлаштування – приблизно однакова – десь 100 чоловік. Ця цифра, звісно, применшена, адже про такі речі у нас не говорять. Люди просто соромляться зізнатися в тому, що сталося. Бо у більшості випадків самі ж винні, що потрапили в рабство.

Довіряти, але перевіряти – головний меседж, котрий хочуть донести громаді організатори акцій. Особливу увагу, кажуть, варто звертати на працедавців, котрі обіцяють не просто заробітки, а золоті гори. Способів називають чимало. Найпростіший – це інтернет.

Другий – також вірний спосіб перевірки роботодавців – можна здійснити за допомогою телефону. Запам’ятовуйте номер – 527.

Пані Оксана каже, наразі найбільш поширений спосіб обману – ай-ді картки. Працедавці обіцяють, із ними проблем не буде. Не вірте, адже реальність не виправдає очікувань.

Аби не мати проблем ні з роботою, ні з працедавцем, кажуть організатори акції, краще звертатись до ліцензованих організацій. Таких на території краю – не більше як два десятки. Більше про них можна дізнатись у центрі зайнятості.

Якщо ж так сталося, що ви вже постраждали в сучасному світі від рабства, не варто переживати це самостійно. Статус жертви торгівлі людьми гарантує державну підтримку та соціальний супровід.

Наразі під соціальним супроводом у краї – троє осіб і всі вони із Хмельницького. Якщо на стендах, розміщених на майданчику – люди вам незнайомі, то постраждалих городян ви можете знати. Вони – серед нас, так само як і работорговці, котрі лишень чекають того, щоби їм повірили. А ви перевірте.

" " " "