До школи без мобільного! Підсумки тижня .

1321

До школи без мобільного! У Хмельницькому обговорюють можливість заборони використання мобільних телефонів під час навчального процесу. Таку петицію підтримало більше п’яти сотень хмельничан. Та чи варто забороняти смартфони в школі і як зробити так, щоб дитина не гралась гаджетом на уроці?

Близько 6 годин на добу у гаджетах  проводять семикласники Матвій та Микита. Сидять у соцмережах, спілкуються у месенджерах та грають в ігри. Переконують – у школі це не заважає слухати вчителя.

Щодо заборони на користування гаджетами під час уроку – хлопці не заперечують. Кажуть, це дасть змогу краще оцінити знання школярів.

 Ініціатива заборонити використання мобільних телефонів у школах Хмельницького з’явилась у Єдиній системі місцевих петицій ще 8 травня. Її підтримало більше п’яти сотень хмельничан. Авторка петиції закликає підтримати французький досвід у цьому питання. Адже ще минулого року у Франції заборонили використовувати смартфони в школі, причому не лише під час занять, але й під час перерв або обіду. Новий закон стосується учнів до 15 років – їхні телефони мають бути повністю вимкненими в разі, якщо їх все ж принесли до школи.

В Україні заборони на використання телефонів у школах не існує. Юристи кажуть – забирати мобільні телефони у дітей ніхто не має права. Таке правило можуть прописувати у шкільних статутах і обов’язково повідомляти про це учнів ще до початку навчального року.

 Андрій – батько школярки. Його донька перейшла до третього класу. До школи батьки телефон дівчинці не дають, але вдома дозволяють користуватись будь-якими гаджетами. Андрій каже, головне правильно обрати контент – щоб дитина дивилась не тільки розважальні матеріали, а й пізнавальні. Переконаний, заборона телефонів у школах навряд чи вплине на успішність школярів.

Самі педагоги проти крайнощів. Кажуть, такі радикальні заборони викличуть тільки незадоволення та агресію. Потрібно не відбирати телефони, а зацікавлювати дітей у навчальному процесі.

Пан Святослав каже, гаджети можна використовувати із користю для навчання. Чимало підручників є у форматі PDF, тому аби не носити купу книжок діти можуть скачати посібник собі на планшет. Також телефони та планшети допомагають в оперативному пошуку інформації.

На одному з найближчих засідань виконкому міської ради депутати мають розглянути петицію про заборону телефонів у школах. Ми слідкуватимемо та розкажемо вам, яке рішення прийме місцева влада.

 

" " " "