До відома жителів Хмельниччини: карантин і право на працю – як себе захистити

Карантин не скасовує законів, що містяться в КЗпП, однак дає працівникам додаткові права

1457

Карантин, що триває в Україні вже понад два місяці, поставив багатьох людей на грань виживання. Немало краян були змушені призупинити роботу, а то й взагалі її втратили. І хоча влада обіцяє нам поступове  послаблення карантинних заходів, медики в своїх прогнозах обережніші. Отже, що треба знати найманим працівникам, які можуть втратити роботу під час карантину.

 Карантин не є підставою для звільнення людини з роботи

Під час карантину ніхто не скасовував законодавчих норм, що містяться в КЗпП, і роботодавець мусить їх дотримуватись. Тому трудовий договір із працівником може бути розірваний лише за умов, які чітко прописані в Кодексі законів про працю.

Ви не мусите писати заяву на звільнення за власним бажанням або за згодою сторін на вимогу роботодавця.

Але в деяких випадках роботодавець може звільнити працівника. Отже,  звільнення може настати:

  • у випадку ліквідації підприємства;
  • скорочення штату працівників;
  • у випадку, якщо з’ясувалось, що працівник не відповідає посаді, яку він обіймає;
  • у випадках прогулів без поважних причин.

Прогул або запізнення на роботу через проблему з транспортом не є підставою для звільнення

Трудове законодавство не містить конкретного переліку, які причини запізнення або відсутності на роботі можна вважати поважними. У випадку, якщо на цьому ґрунті виник конфлікт із роботодавцем, його вирішують у суді. Як показує судова практика, зазвичай неявка або запізнення через проблеми із транспортом визнаються судом поважною причиною.

Але в будь-якому випадку треба узгодити з роботодавцем умови вашого невиходу на роботу на той час, поки існують проблеми із транспортним сполученням. Якщо ваш характер роботи не дозволяє працювати дистанційно, то можливо на цей період треба оформити відпустку. Просто не виходити на роботу місяць чи два, вам ніхто не дозволить. І тут уже ніякий суд не допоможе.

Упродовж місяця після свого звільнення з роботи (якщо ви не писали заяви про звільнення)  можна оскаржити звільнення в суді.

Читайте також: Жителі Хмельниччини, які тимчасово втратили роботу через карантин, нарешті зможуть отримати компенсацію від держави

Якщо суд визнає, що вас звільнили незаконно, вас мають поновити на роботі, і  також виплатити вам зарплату за той період, поки ви не працювали. Крім того, в окремих випадках, ви також можете вимагати моральної компенсації за несправедливе звільнення.

З якого дня починають виплачувати допомогу безробітним у центрі зайнятості

У випадку, якщо ви написали заяву на звільнення за власним бажанням, то, відповідно до закону, одержувати допомогу по безробіттю ви почнете лише через три місяці з моменту реєстрації.  Однак під час карантину, статус безробітного вам надається з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Відповідно і виплати починаються з того дня, що ви зареєструвались.

Йти у центр зайнятості особисто під час карантину не треба. Досить буде того, що ви підтвердите свій статус безробітного за допомогою будь-якого електронного засобу.

" " " "