Сергій Лабазюк озвучив кроки для підтримки малого бізнесу після карантину

1563
Верховна Рада спільно з Кабінетом міністрів та органами місцевого самоврядування має розробити «дорожню карту», спрямовану на підтримку малого бізнесу після виходу з карантину.
Про це заявив народний депутат Сергій Лабазюк на брифінгу у Верховній Раді.
Він відзначив, що країна починає потроху виходити з жорстких карантинних обмежень, спричинених пандемією коронавірусу.  «Але ми отримали великий економічний спад і найбільше постраждав саме малий бізнес. Фактично, його діяльність була зупинена», – зауважив нардеп.
Лабазюк нагадав, що ФОПи потребували підтримки ще до початку карантину, а зараз – тим більше.
За словами нардепа, під час карантину Верховна Рада зробила кроки назустріч малому бізнесу, ухваливши цілу низку «антикоронавірусних» законів. Однак цих дій недостатньо.
«Зараз в країні почали працювати ринки, кав’ярні, літні майданчики ресторанів  – здавалось би життя підприємців покращиться. Безумовно так, але потрібно врахувати, що відсутність роботи та нестабільність ситуації суттєво зменшили купівельну спроможність українців. І вийти на «докарантинні» обсяги доходів для підприємців зараз практично нереально», – вважає Сергій Лабазюк.
Тому, перед усіма органами влади перед постають нові завдання: створення нових робочих місць, підтримка ФОПів, залучення інвестицій.
Сергій Лабазюк переконаний, що перш за все потрібно взятися за оптимізацію стартових інвестицій для відкриття бізнесу.
Оскільки найдорожчим є оренда нерухомості, то разом з місцевою владою та Мінрегіоном потрібно переглянути базу об’єктів, які є привабливими для дрібного бізнесу і наразі не використовуються, зокрема комунальні приміщення, і надавати їх на пільгових умовах.
Також суттєвою є сплата орендної плати за землю. «Місцеві органи самоврядування можуть прийняти рішення і на якийсь період обмежити сплату цього податку, що дасть змогу підприємцям розвиватися», – зазначив нардеп.
Наступне питання – якості робочих кадрів.
«Слід розглянути можливу адаптацію професійно-технічних училищ для впровадження доступних та швидких курсів підготовки. Це розширить кадровий склад працівників сфери обслуговування та робітничих спеціальностей», – запропонував політик.
Нагадаємо, 16 квітня Лабазюк  зареєстрував законопроєкт № 3352, який мав би  тимчасово з 1 березня 2020 року по 31 травня 2020 року звільнити від сплати єдиного податку підприємців 1 та 2 груп, якщо вони не використовують працю найманих осіб.
В  грудні минулого року Лабазюк став співавтором законопроєктів 2645 та 2644 про скасування обов’язкових РРО для ФОПів.
" " " "