Добровільній пересадці органів в Україні – бути. Підсумки тижня .

1064

Добровільній пересадці органів в Україні – бути. Парламентарі підтримали внесення змін до закону про трансплантацію. Вже з нового року лікарі зможуть пересаджувати органи людям, які того потребують від неживих донорів, що померли внаслідок нещасних випадків. Аби взяти у людини її анатомічні матеріали ескулапи повинні мати дозвіл, зареєстрований за життя у Єдиній державній інформаційній системі. Якщо такого немає, муситимуть отримати позитивне рішення від найближчих родичів. Зможуть відтепер в Україні жертвувати свої органи і за життя.

Ольга Богомолець, одна з авторок законопроекту про трансплантологію, називає підтримку документу у сесійній залі перемогою над популізмом. Нардепка прогнозує за допомогою внесених змін до законодавства щороку вдасться врятувати до 5 тисяч людських життів.

Згідно нового закону №2351 кожна дієздатна особа може підписати відповідний документ про згоду, або ж відмову від використання її внутрішніх органів після смерті. Отримавши  документальне погодження дані людини будуть внесені до Єдиної державної інформаційної системи.

Органи котрі можуть бути пересаджені від трупного донора до реціпієнта з’являються після дорожньо-транспортних пригод. Згідно статистики, щороку у аваріях на українських дорогах гине до трьох тисяч людей. Парламентарі кивають на європейський досвід та кажуть вступ в дію документа дасть можливість зберегти тисячі життів.

Законодавці переконують – норми закону прописані таким чином, аби максимально убезпечити українців від розвитку ринку «чорної трансплантології». Так не зможуть вилучити анатомічні матеріали у дітей – сиріт, чи тих, хто був позбавлений батьківського піклування. Також не зможуть бути донорами особи, які загинули у результаті проведення Операції об’єднаних сил, чи інших бойових дій, що пов’язані із безпекою країни.

В Україні нині достатньо фахівців котрі можуть та вміють проводити операції з пересадки органів. Згідно нового законопроекту відділення трасплантації будуть створені при кожній акредитованій лікарні.

Якщо немає ані відмови від донорства, ані згоди на нього після смерті людини у родичів будуть запитувати дозвіл на трансплантацію органів. Якщо такої згоди отримано не буде – матеріал не вилучатимуть. За життя ж свої органи можуть жертвувати ті хто не був ув’язнений, невагітний, є українцем та не страждає на психічні захворювання. Раніше, якщо мова йшла про пересадку пересадку від нерідного донора українці були змушені їхати за кордон. До слова, якщо в Україні досі операцій з трансплантації на рік проходило 120, то у сусідній Білорусії – 1300.

У разі президентської резолюції закон про трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів вступить у дію з 1 січня 2019 року.

" " " "