Домашнє молоко – продукт другого сорту. Підсумки тижня .

1071

Домашнє молоко – продукт другого сорту. Такому,  згідно з вимогами Євросоюзу,  не місце на полицях магазинів.  Оскільки  угода про асоціацію України з ЄС запрацювала на повну – реалізовувати молочну продукцію наша держава має за новими правилами. Відтак отримувати сировину дозволяється тільки безконтактним способом з моментальним охолодженням.  Для цього потрібне відповідне обладнання. У селах вже забили на сполох, адже умов для виробництва високоякісного молока у людей фактично немає. В уряді тим часом заспокоюють, – на нові стандарти країна буде переходити поступово. І обіцяють селянам чималу підтримку.

В новий рік з новими стандартами. Вже в липні Україна має відмовитись від молока другого ґатунку.  Такий  продукт  виробляють приватні домогосподарства.  Відтак за полицях магазинів будуть  лише  три  сорти молочного  товару:  екстра класу, вищого і першого.  Ці норми впроваджуються в межах Угоди про асоціацію з ЄС.

Згідно з європейськими стандартами продавати і постачати заводам другосортну сировину не можна.  Аби якість молока  відповідала новим вимогам – доїти корів  треба апаратом. Після чого за лічені хвилини охолоджувати його до чотирьох градусів.  Утім в селах потрібного обладнання фактично немає.

Перейти на нові стандарти  Україна мала ще на початку року.  Тоді здійнявся інформаційний вихор, мовляв  держава до таких радикальних змін не готова.

Тут мешкає родина Кубовів. Голова сім*ї – пан Валерій утримує чотири корови, що годують всю сім*ю. Свіже молоко  продає постійним клієнтам  та здає на переробку .

Раніше поголів*я  в родині було  більше. Проте утримувати тварин стало сутужно. Ще й звістка про  нові вимоги до якості молока  «вибила з колії».

Чоловік побоюється, що  через  впровадження європейських норм  –  залишиться без заробітку.  Натомість в Міністерстві агрополітики заспокоюють, – жодних обмежень на приймання домашнього  молока в Україні не буде.  Більше того,  обіцяють селянам вагому державну підтримку.

У парламенті прогнозують, що нові стандарти в Україні запрацюють не менше ніж за два роки. А влітку розпочнеться лише перехідний період.

 

 

 

 

 

 

 

" " " "