Доставці газу – бути: газівники пояснили чому неможливо відмінити тариф.

969

Доставці газу – бути: газівники пояснили – чому неможливо відмінити тариф. Кажуть, не розуміють ажіотажу, котрий виник в суспільстві в зв’язку із розділенням плати за газ. Адже, додають, анбандлінг – не українська вигадка, а загальносвітова практика, спрямована на демонополізацію ринку. Переконують, на споживачах він ніяк не відображається, адже люди платять менше, утім, тепер уже не одній, а двом окремим компаніям – Хмельницькгазу та Хмельницькгаззбуту. Якщо із першою у споживачів – стосунки, так би мовити, на все життя, то іншу, в результаті цього ж розділення в майбутньому можна буде покинути.

Дві платіжки за газ в Україні – не забаганка, а необхідність. А, точніше, шлях до демонополізації споживацького ринку. Адже підприємства давно отримують по дві платіжки – окремо за доставку, окремо за товар. Останній купують, у кого хочуть. Адже Хмельницькгаззбут – далеко не єдиний продавець. Наразі на території України функціонує аж 300 компаній, котрі реалізовують газ. В Хмельницькій області таких близько 60-ти. Можливо всі, а, може,декілька в майбутньому продаватимуть блакитне паливо і населенню. Споживач зможе розірвати стосунки з Хмельницькгаззбутом, а от, Хмельницьгаз, як кажуть, на все життя. Робота підприємства – не продаж, а обслуговування населення.

Щороку на обслуговування мереж та обладнання газопостачальники тратять десятки мільйонів. Минулоріч ремонти та заміни їм обійшлися у 20, цьогоріч планують вкласти в мережі більше.

Головне завдання постачальника – безперебійна та безаварійна подача блакитного палива до осель своїх абонентів, кажуть газівники. Додають, зважаючи на ажіотаж, люди навіть не помічають, що із розділенням вже платять менше.

Газівники кажуть, єдиний спротив, який й самі рахують виправданим – це плата за постачання для тих, хто газом не користується. Додають, ось це питання мають переглянути. В НКРЄ КП прийняли проєкт постанови, що має змінити правила – вже від 1 березня.

Попри спротив та нарікання, доставка газу на Хмельниччині таки пішла. Газівники кажуть, за лютий очікують виконання плану на 100 відсотків.

" " " "