Доступна медицина – що гарантує держава пацієнтам

737

Реформа медицини – на скільки буде захищений пацієнт?  Все частіше в країні дискутуютьпро страхову медицину – та про її запровадження можна буде говорити лише через кілька років. Все через тіньову економіку та зарплату у конвертах. Українці ж у випадку біди звертаються до благодійних фондів – та на всіх грошей не вистачає.

Хмельничанин Анатолій – в минулому успішний ювелір. Нині ж чоловік прагне бодай наполовину відновити здоров’я. Два роки тому через запалення лімфатичних вузлів він проходив лікування. Внаслідок ускладнень чоловік має проблеми зі слухом та зором. Спить по двігодини вдень, єдиний вихід- операція.

Часто екстрені госпіталізації та ускладнення українці повинні фінансувати з власних кишень. Останнім часом все наполегливіше в державі сперечаються про медичне страхування. Проте про його повноцінний запуск можна буде говорити не раніше, ніж за два-три роки, кажуть у Верховній Раді.

За надання стаціонарних умов в квітні-липні медзакладам національна служба здоров’я вже виплатила близько 10 мільярдів гривень. В безоплатний пакет з надання меддопомоги входить кілька послуг –догляд, харчування та найнеобхідніші ліки, що потрапляють в медзаклад через державні закупівлі.

Для того, щоб отримати послуги – пацієнт має звернутися за направленням до свого лікаря. Якщо ж стан невідкладний – людина може викликати швидку допомогу.

Такі зміни можливі в разі збільшення бюджету програми медичних гарантій до 255 мільярдів гривень. Поки це лише на етапі обговорення. Тим часом наш знайомий Анатолій шукає гроші на подальше лікування.

Після проведеної операції чоловіку потрібні фінанси на відновлення і на слуховий імплант. Тож у переломний етап реформ  Анатолій не надто розраховує на державу. Адже реабілітація коштуватиме десятки тисяч гривень.

 

" " " "