«Доступні ліки» доступні не всім. Підсумки тижня .

1307

«Доступні ліки» доступні не всім. Урядова програма, яка запрацювала буквально у квітні минулого року і, за словами посадовців, принесла неабияку користь і здоров’ю, і родинному бюджету українців пригальмувала. Принаймні у нашому регіоні. Приватні аптеки обласного та районних центрів вже кілька місяців не отоварюють лікарські рецепти. Чиновники Департаменту охорони здоров’я Хмельниччини про це – ні сном, ні духом. Певні, все працює як годинник. Цього тижня ми вирішили відкрити їм очі і показати хиби урядового ноу-хау. Отож, як працюють «Доступні ліки» на Хмельниччині та що про них думають люди.

239 лікарських препаратів – цьогоріч перелік «Доступних ліків» розширили – аж на цілих 40 позицій. До тих, які можна отримати безкоштовно – сердечникам, діабетикам та астматикам додалося дві – їх тепер 34. В Департаменті охорони здоров’я Хмельниччини запевняють та переконують, урядова програма – прекрасно працює, допомагає краянам заощаджувати та бути здоровими. Краяни, щоправда, про це не в курсі. Ярмолинчанка Ірина Пастушенко майже десятиріччя страждає на гіпертонію – до лікаря ходить як по святу воду, а, от, про безкоштовні ліки та урядову програму навіть не чула.

Пані Ірина розповідає, на ліки за місяць витрачає щонайменше 1000 гривень. Тому від допомоги в жодному разі не відмовилася б. Її, відповідно до програми, мав би надати лікар центру ПМСД. Жінка каже, на те, що може безкоштовно пролікуватись хоча б частково, терапевт навіть не натякав.

Процедура отримання безкоштовних ліків – частково або повністю – насправді досить проста.

У Ярмолинецькому Центрі ПМСД переконують, минулоріч отоварили близько 17 тисяч рецептів.

Лікарка додає, можливість отримати «доступні ліки» мають усі – і ті, котрі прийшли за допомогою до ПМСД, і ті, котрі перебувають в стаціонарі. Останнім це зробити дещо складніше, бо треба перейти по коридору з відділення до самого центру, потрапити до лікаря і випросити рецепт. Хворі, котрі лікуються у ЦРЛ про це, щоправда не знають.

Не дешево і без державної допомоги у стаціонарі лікується і чоловік пані Олени.

Слід зазначити, що «доступні ліки» також не всі безкоштовні. За більшість з них все ж таки слід доплатити – до 50 відсотків. Причому не факт, що отримаєш не плацебо. Самі лікарі називають медикаменти, затверджені у списку доступних державою – давно застарілими, а, отже, неефективними.

Приватні аптеки давно перестали відпускати ліки за державною програмою.

Ця аптека з доступними ліками не працює від грудня місяця. А ось ця – від початку року.

Така ж проблема і з приватними аптеками, котрі розташовані в обласному центрі. Більшість з них також не відпускає нахвалені «Доступні ліки». Фармацевти натякають, люди без медикаментів, бо за них не розрахувалися.

А, от, у Департаменті охорони здоров’я певні, з «Доступними ліками» в краї проблем немає.

Незважаючи на те, що не бачать проблеми під своїм носом, в Департаменті продовжують переконувати у користі урядової програми. Здається, її бачать лише вони, бо той, хто потрапив до лікарні без грошей доступними ліками не налікується – щоб не казали чиновники.

 

" " " "