Смолоскипний марш героям Крут у Хмельницькому . Підсумки тижня.

1019

Смолоскипна річка у понеділок заполонила центральні вулиці Хмельницького. Так в обласному центрі вже дванадцять років поспіль вшановують пам’ять загиблих під Крутами. Цьогоріч смолоскип ний марш зібрав майже тисячу хмельничан. Вони із запаленими факелами пройшлися ходою від майдану Незалежності  до скверу імені Тараса Шевченка. Там до сторіччя кривавого бою під Крутами виголошували патріотичні промови й співали національного гімну. А після на хмельничан чекала прем’єра: у міському будинку культури поставили кіно-театральну виставу «Крути. В мої сни прийшла війна…».

Майже за годину до початку маршу на майдані Незалежності почали збиратися люди. Вік – різний, тут  – і пенсіонери, і неповнолітні, та всі прийшли вшанувати подвиг юнаків, що за Україну поклали голову взимку 1918-го.

Цьогорічний смолоскипний марш особливий. 2018- го минає сто років від тих кривавих подій під Крутами.

Нагадаю, 29 січня 1918-го року на залізничній станції за 130 кілометрів від Києва чотири сотні українських вояків, переважно студентів, протистояли чотирьом тисячам бійців більшовицької Росії. Вони спромоглися виграти час і дати Центральній Раді підготуватися до відбиття більшовицького наступу на Київ. Аби наглядно продемонструвати, як виглядали критянці приїхали реконструктори із Вінниці.

На майдані реконструктори влаштували справжню військову муштру.

Вшановувати подвиг крутянців українці розпочали тільки 2004-го. З 2006 –го у Хмельницькому проводять смолоскипні марші.

Саме тому, щороку кількість учасників маршу зростає, каже очільник Хмельницької обласної організації Всеукраїнського об’єднання  «Свобода ».

Аби ж історія навчила, бо ж неозброєним оком помітні паралелі через сто років. Втім, на щастя,нині українці більше розуміють свою «українськість» і волю стають боронити. Тоді, сто років тому, поки політики шукали демократичні шляхи вирішення ситуації, сімнадцятирічні юнаки вмирали під Крутами.

Історія повертається. Питання лиш в тому, як ми сприйматимемо її уроки і як зуміємо застосувати їх для сьогодення. Кіно і театр в одному, двадцяте і двадцять перше сторіччя – поєднані. Вшановувати героїв Крут продовжили у Хмельницькому міському будинку культури кіно-театральною виставою «Крути. В мої сни прийшла війна…». Складається постановка із двох компонентів: фільму, що переносить глядачів у 1918-й та вистави про теперішній час. І там, і там грає одна і та ж тріада акторів Хмельницького муз драм театру імені Михайла Старицького під керівництвом Володимира Веляника.

Сторіччя битви під Крутами спонукало до творчості багатьох українських митців. Зокрема тиждень тому у мережі інтернет з’явився офіційний трейлер «Крути 1918». Щоправда у кінотеатрах країни прем’єра фільму запланована аж на шосте грудня цього року.

 

" " " "